De Solana Foundation rapporteert een opvallende verbetering van het Solana blockchainnetwerk. Het netwerk liet in 2023 een hogere betrouwbaarheid en een hogere uptime zien, met in heel het jaar slechts één storing.

Op 20 juli bracht de Solana Foundation haar meest recente prestatierapport uit. Hierin lezen we dat het netwerk zich aanzienlijk verbeterde gedurende de eerste helft van 2023. De prestaties werden gemeten aan de hand van uptime en de verhouding van ‘niet-stemmende’ tot ‘stemmende’ transacties.

Bekend om zijn storingen

In eerdere jaren kampte Solana veelvuldig met problemen rondom betrouwbaarheid en uptime. Het netwerk stond zelfs bekend om zijn vele storingen en ‘downtime’, momenten waarop het netwerk plat lag. Mede-oprichter Anatoly Yakovenko noemde ze zelfs een ‘vloek’, maar benadrukte dat de lage transactiekosten van het netwerk de oorzaak waren van die storingen.

Het laatste rapport meldt dat het Solana-netwerk sinds 25 februari een uptime van 100% heeft. Dit betekent dat er intussen een heel kwartaal voorbij is gegaan zonder enige storing. De enige en laatste storing van 2023 tot dusver vond plaats in februari, en legde het netwerk bijna 19 uur plat.

Solana bereikt een uptime van 100% in het tweede kwartaal van 2023. Bron: Solana

Technische verbeteringen

Het rapport voegde eraan toe dat er verbeteringen waren in de verhouding van stemmende tot niet-stemmende transacties. Stemmende transacties vinden plaats wanneer een validator stemt om één of meer voorgestelde informatieblokken te bevestigen. Niet-stemmende transacties worden veroorzaakt door gebruikersgedrag op het blockchainnetwerk.

De blocktimes, die meten hoe snel er nieuwe blokken aan de keten verschijnen, zijn eveneens consistenter geworden, afgezien van de piek tijdens de storing.

Meer SOL-transacties

Ook zijn er weer meer transacties gemeten op het netwerk. We gebruiken hiervoor ‘Transacties Per Seconde’ (TPS) om de prestaties en doorvoer van het netwerk te meten. Solana’s maximale dagelijkse TPS is sinds januari gestegen met aanzienlijke toenames, die samenvallen met nieuwe netwerkupgrades. Dune Analytics rapporteert het huidige aantal transacties op het netwerk op 3.777 transacties per seconde.

Het Artemis-dashboard meldt daarbij een dagelijks transactieaantal van 19,2 miljoen voor Solana. Solana was tot voor kort de leider op dit gebied, totdat het recentelijk werd overtroffen door het Sui Network vanwege de populariteit van een Web3-game.

De prijs van Solana’s native token SOL daalde die dag gelijk met 4,5% en staat op ongeveer 25,50 dollar op het moment van schrijven.

De SOL token deed het de afgelopen maand goed, met winsten van wel 50%. Toch staat de token nog altijd zo’n 90% lager dan zijn all-time high van 260 dollar in november 2021.

The post Stap vooruit voor Solana: slechts 1 storing dit jaar  appeared first on BLOX | Nieuws.