De Bitcoin koers schoot gisteren met 7 procent omhoog na de bekendmaking van de overwinning van Grayscale in de rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Voor de markt lijkt de overwinning een signaal dat een Amerikaanse Spot Bitcoin ETF een kwestie van tijd is. Wees echter gewaarschuwd dat het oordeel van de Amerikaanse rechter niet betekent dat de Spot Bitcoin ETF nu een zekerheid is.

Wat is een Spot Bitcoin ETF?

Een Spot Bitcoin ETF is heel simpel gezegd een fonds dat Bitcoin inkoopt en vervolgens aandelen uitgeeft, zodat investeerders eenvoudig in Bitcoin kunnen investeren. De komst van een Spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten zou bullish zijn voor Bitcoin, omdat dit het voor een grote groep investeerders voor het eerst mogelijk maakt om in de digitale munt te investeren.

Veel grote fondsen (bijvoorbeeld pensioenfondsen) mogen niet zomaar Bitcoin kopen bij een Coinbase of Binance, omdat zij aan bepaalde regels verbonden zijn. Een Spot Bitcoin ETF zou daar verandering in kunnen brengen.

Daarbij is de komst van een Spot Bitcoin ETF in Amerika een signaal van de wetgever dat Bitcoin “okee” is en dat de digitale munt niet zomaar zal verdwijnen. Voor vele investeerders is dat nog altijd een angst.

Ergens is dat ook niet vreemd, omdat Bitcoin relatief gezien nog een hele jonge asset is. Satoshi Nakamoto lanceerde het Bitcoin netwerk immers ‘pas’ in januari 2009. Het duurde daarna ook enkele jaren voordat Bitcoin bij het grote publiek op de radar kwam.

Positief signaal voor Bitcoin

De uitspraak van de rechter in de rechtszaak tussen de SEC en Grayscale is een positief signaal voor Bitcoin. Het komt erop neer dat de rechter van oordeel is dat de SEC zijn beslissing om de Spot Bitcoin ETF van Grayscale af te keuren niet voldoende onderbouwd heeft.

Daar staat impliciet al dat er met dit oordeel van de rechter nog geen zekerheid bestaat omtrent de komst van een Spot Bitcoin ETF. De SEC krijgt immers nogmaals de kans om hun beslissing beter te onderbouwen.

“Hoewel de beslissing van de Amerikaanse rechter niet betekent dat de eerste Amerikaanse Spot Bitcoin ETF een feit is, volgt de uitspraak van de rechter wel een patroon; waarin we zien dat wetgevers steeds meer moeite hebben om de argumenten van bedrijven uit de digitale sector af te wijzen”, aldus Guilhem Chaumont van Flowdesk tegenover Coindesk.

“Zelfs als dit niet het definitieve einde van deze zaak betreft, dan zou het mij niet verbazen als dit de eerste in een serie van positieve nieuwsberichten is over de wetgevende adoptie in de Verenigde Staten”, zo voegt Chaumont toe.

The post Spot Bitcoin ETF geen zekerheid na positieve uitspraak Amerikaanse rechter appeared first on BLOX | Nieuws.