De slachtoffers van een investeringsfraude die is gefaciliteerd door een Chinees elektronicabedrijf willen $4,3 miljard aan bitcoin terugkrijgen. Het gaat om de enorme som van 61.000 BTC.

Grootschalige fraudezaak

De autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk ontdekten 61.000 BTC toen zij een huis doorzochten dat in 2021 is gehuurd door witwassers. Bij de oplichtingszaak van $6,2 miljard speelt het Chinese Tianjin Lantian Gerui Electronic Technology van 2014 tot 2017 een sleutelrol.

Nu heeft een groep slachtoffers van deze fraude een brief ingediend bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken van China. Met het verzoek om met de Britse regering te onderhandelen om de in beslag genomen bitcoin terug te vorderen. Het verzoek is ondertekend door bijna 2.500 slachtoffers.

Ze willen dat China en Groot-Brittannië tot een akkoord komen om de bitcoins weer terug te leveren aan de getroffen slachtoffers. In de brief staat:’Wij willen niet, en zullen nooit accepteren, een situatie waarin bitcoins door het VK in beslag is genomen en niet aan ons is teruggegeven.”

De Britse regering heeft nog niet gezegd hoe zij met de in beslag genomen BTC in deze zaak zal omgaan.

Horecamedewerker

Britse autoriteiten namen de cryptocurrency in beslag nadat de voormalige horecamedewerker Jian Wen had geprobeerd fondsen wit te wassen door een landhuis van $30 miljoen te kopen met BTC. De aankoop mislukte toen Wen de herkomst van de fondsen niet kon verklaren.

Dit leidde tot een onderzoek door de autoriteiten, met een inval in een huis in 2021 tot gevolg. Destijds vond de politie 61.000 BTC in het pand dat was gehuurd door Wen en haar baas, Zhimin Qian. Hij is het vermoedelijke brein achter deze grootschalige fraude.

De BTC was $1,7 miljard waard toen het in 2021 in beslag is genomen, maar door de gestegen bitcoinprijs is deze hoeveelheid nu circa 4,3 miljard dollar waard. Wen beweerde aanvankelijk dat de Bitcoin was gedolven. Maar uiteindelijk veranderde ze haar verhaal en zei dat het een ‘liefdesgeschenk’ was van Qian, die het Verenigd Koninkrijk was ontvlucht.

Wen is beschuldigd van drie witwasmisdrijven tussen oktober 2017 en januari 2022. Hoewel ze alle beschuldigingen ontkent, vond de Southwark Crown Court Wen schuldig aan witwassen op 20 maart.


The post Slachtoffers crypto scam willen dat China $4,3 miljard aan bitcoin terughaalt bij Britse politie appeared first on Bitcoinmagazine.nl.