Sigrid Kaag, Minister van Financiën, heeft het plan verdedigd om elke transactie van 100 euro of meer te monitoren. Dit stoot tegen het zere been van mensen die denken dat hun privacy in gevaar komt, maar volgens de minister is dit nodig om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.

Hoe kwam deze discussie tot stand?

Er wordt veel gedebatteerd over de wet financiering van witwassen en terrorisme. “Het doel lijkt onomstreden. Iedereen vindt dat witwassen [en terrorisme] moet worden aangepakt”, zo zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers in de uitzending van RTLZ. “Alleen de manier waarop heerst veel discussie over.”

Er was oorspronkelijk een plan voor 2019, waar kritiek op was gekomen vanuit de Raad van State en autoriteit persoonsgegevens. Het kabinet heeft die versie aangepast en dit voorstel ligt nu in de tweede kamer. “Er wordt heel veel aandacht besteed [aan het monitoren van transacties vanaf 100 euro], maar dit doen banken al”, zo legt Kaag uit.

‘Banken doen het al vanaf 0 euro’

Het komt voor velen vast als een verrassing, maar Kaag legt uit dat banken op dit moment al alle transacties monitoren. Dit gebeurt al vanaf een bedrag van 0 eurocent. “Dit hele belangrijke feit wordt vaak vergeten”, zegt Kaag. Later zegt ze zelfs dat dit een “verplichting is”. Vanuit wie wordt niet duidelijk in het fragment van RTLZ.

Kaag verdedigt deze manier van monitoren met het volgende argument: “We willen dat de banken samen gaan werken, omdat vooral witwassers gebruik maken van kleine transacties”

De witwassers gaan volgens de minister heel geraffineerd te werk met deze kleine transacties en “versterken hiermee het illegale en criminele circuit, met alle consequenties van dien.”

Die grens van 100 euro is volgens Kaag onderbouwd door studies, maar kan nog veranderen. “We moeten het doel bereiken op een effectieve manier, terwijl de klant centraal blijft staan, en dat we niet bedoeld of onbedoeld bijdragen aan witwassen of terrorisme.”

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Sigrid Kaag verdedigt het monitoren van transacties door banken: ‘dit gebeurt al vanaf 0 eurocent’ appeared first on BLOX | Nieuws.