De Nigeriaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is van plan om nieuwe brancheregels voor te bereiden voor digitale activa. De SEC van Nigeria wil gelicentieerde digitale beurzen toestaan ​​om tokens op te nemen die worden ondersteund door bepaalde activa. Het gaat dan om aandelen, schulden of eigendom. Cryptocurrencies zoals Bitcoin zullen niet onder die activa vallen.

‘Regelgevende incubatie’

De SEC heeft tot doel fintech-bedrijven te registreren als digitale submakelaars, crowdfunding-tussenpersonen, fondsbeheerders en uitgevers van getokeniseerde munten. De autoriteit zal crypto-uitwisselingen pas registreren als de centrale bank duidelijke regels voor de cryptomarkt geeft. Dat valt onder meer te lezen op de website van Cointelegraph.

Vergunningaanvragers zullen een jaar van ‘regelgevende incubatie’ moeten doorlopen. Dit zorgt ervoor dat de SEC hun activiteiten kan bestuderen en hun diensten in het land kan verlenen. De incubatieperiode zal de SEC in staat stellen om te beslissen of het bedrijf geregistreerd moet worden, de incubatieperiode verlengd moet worden of het bedrijf gevraagd moet worden de activiteiten stop te zetten. De SEC zal minimaal 10 maanden nodig hebben om te bepalen of een bedrijf met betrekking tot digitale activa geregistreerd moet worden.

Google Trends

Het verbod van de Centrale Bank van Nigeria op diensten aan cryptocurrency-gerelateerde platforms is begin 2021 van kracht gegaan. De toezichthouder noemde het verbod vanwege de hoge risico’s die verbonden zijn aan het verhandelen van cryptocurrencies zoals Bitcoin en beloofde strenge sancties op te leggen aan elke geldschieter of financiële instelling die de richtlijn niet naleeft.

Ondanks het verbod blijft Nigeria nieuwsgierig en actief op het gebied van Bitcoin en andere cryptocurrencies. Volgens gegevens van Google Trends staat Nigeria op de tweede plaats qua zoekinteresse voor het zoekwoord ‘Bitcoin’, achter El Salvador. Dat land had Bitcoin in 2021 als wettig betaalmiddel heeft aangenomen. Volgens de crypto-adoptie-index van Chainalysis behoorde Nigeria in 2022 tot de top 20 van landen op het gebied van crypto-adoptie.

Hoewel cryptocurrencies verboden zijn, heeft de Centrale Bank van Nigeria actief reclame gemaakt voor haar digitale valuta van de centrale bank. Deze staat bekend als de eNaira. Na een trage start zag de eNaira naar verluidt een toenemende acceptatie als gevolg van nationale fiat-reserves die te kampen hadden met ernstige tekorten.

De nieuwe regels van de SEC zullen naar verwachting meer duidelijkheid en richting geven aan de regelgeving van digitale activa in Nigeria. Dit zal hopelijk de weg vrijmaken voor meer innovatie en groei in de digitale economie van het land. Hoewel de huidige omstandigheden in Nigeria misschien niet gunstig lijken voor crypto, zijn er nog steeds veel kansen voor bedrijven en ondernemers die op zoek zijn naar manieren om digitale activa te gebruiken voor groei en succes.

The post SEC van Nigeria bereidt nieuwe regels voor, wat betekent dit voor crypto? appeared first on BLOX | Nieuws.