De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) – de machtigste financiële waakhond van de wereld – moet van de rechter binnen 10 dagen reageren op de Writ of Mandamus van Coinbase. In april stuurde Coinbase deze bijzondere petitie uit richting de SEC en nu is deze dus verplicht om hier op korte termijn op te reageren. Het doel van deze actie is om meer duidelijkheid te krijgen omtrent de wet- en regelgeving in Amerika.

Wat is een Writ of Mandamus?

Een Writ of Mandamus is een juridische opdracht van een rechter aan een overheidsinstelling om bepaalde acties te ondernemen of verplichtingen na te komen. Er wordt meestal om een Writ of Mandamus gevraagd als een persoon of entiteit, in dit geval Coinbase, van mening is dat de respondent, in dit geval de SEC, heeft nagelaten een wettelijke verplichting na te komen of een vereiste plicht uit te voeren.

Om een Writ of Mandamus te krijgen, moest Coinbase aantonen dat zij een duidelijk wettelijk recht hebben op de gevraagde actie. En dat de SEC een duidelijke wettelijke plicht heeft om die actie uit te voeren en er geen andere juridische oplossingen beschikbaar zijn.

In dit geval lijkt de rechter zich dus in dat verhaal te kunnen vinden. Dit kan weleens de doorbraak zijn die de crypto-industrie in de Verenigde Staten nodig heeft om eindelijk duidelijkheid te krijgen omtrent de regels die op dit moment van kracht zijn.

Problemen voor Coinbase

De laatste weken gaat het Coinbase op dit vlak in ieder geval niet goed af in de Verenigde Staten. In april kreeg het nog een zogenaamde Wells Notice op zijn dak van de SEC. Een Wells Notice is een soort waarschuwing dat de toezichthouder overweegt om een rechtszaak tegen de ontvanger aan te spannen.

Deze waarschuwing ging specifiek over het staking-programma van Coinbase. Volgens de SEC is dit niet helemaal in lijn met de geldende financiële wet- en regelgeving. Eerder moest Kraken om vergelijkbare redenen zijn staking-programma in Amerika afsluiten.

Coinbase zelf was het daar niet mee eens en legde middels de bovenstaande video uit waarom. Volgens de crypto exchange zijn er op hun handelsplatform geen effecten aanwezig, waar de SEC de beurs van beschuldigde.

We spreken van een effect voor de financiële wetgeving als er sprake is van een instrument waar een zekere winstverwachting aanhangt. Het beste voorbeeld hiervan zijn aandelen.

Dat soort financiële producten mag je niet zomaar uitgeven en als beurs ook niet zomaar laten verhandelen op jouw platform. Daar zijn vergunningen voor nodig die Coinbase op dit moment niet bezit.

Kortom, er heerst een hoop onduidelijkheid omtrent crypto-producten in de Verenigde Staten. Deze nieuwe beslissing van de rechter kan in potentie de weg naar een oplossing openen. Niet alleen voor Coinbase, maar voor de hele industrie in Amerika.

The post SEC moet van rechter reageren op petitie van Coinbase appeared first on BLOX | Nieuws.