De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een stap terug gezet in de regulering van de cryptosector. Dit deed het door de definitie van ‘digitale activa’ te verwijderen uit de nieuwste hedgefondsregel, zo valt te lezen in een document dat woensdag is gepubliceerd.

‘Exchange’

In 2022 stelde de SEC voor om openbaarmakingen voor hedgefondsen te herzien en had zij de definitie van ‘digitale activa’ hierin opgenomen. Nadat de commissarissen het voorstel hadden goedgekeurd, is deze definitie echter verwijderd. Ondanks deze beslissing blijft de SEC wel de ontwikkelingen in de cryptosector volgen, omdat deze een belangrijke rol spelen in zowel hun handhavingsacties als hun lopende regelvoorstellen.

De herziening van een eerder voorgestelde regel die de term ‘exchange’ herdefinieerde en er expliciet gedecentraliseerde financiering (DeFi) aan toevoegde kreeg scherpe kritiek van de industrie en twee van de vijf SEC-commissarissen. Dit is een van de vele recente beleidsstappen die bedoeld zijn om crypto duidelijk te verstrikken in bestaande regels. De SEC heeft in februari ook een ander voorstel gedaan dat beleggingsadviseurs zou kunnen beletten om activa bij cryptobedrijven te houden.

Americans for Financial Reform

De SEC had in eerste instantie een definitie voorgesteld voor digitale activa in de hedgefondsregel van deze week. Deze definitie was zeker niet uitgebreid en beschreef zaken zoals ‘het gebruik van gedistribueerde grootboek- of blockchain-technologie’ en omvatte ‘virtuele valuta’s’, ‘munten’ en ‘tokens’. De definitie is niet opgenomen in de definitieve regel die door de commissarissen werd goedgekeurd. Dit terwijl digitale activa nog steeds onderwerp zijn in de toespraken van voorzitter Gary Gensler en andere SEC-functionarissen.

Een belangenbehartigingsgroep voor consumenten, Americans for Financial Reform, heeft de SEC aangemoedigd om een aparte categorie op te nemen in de voorgestelde regel voor hedgefondsen, zodat zij hun digitale activa openbaar moeten maken. De Securities Industry and Financial Markets Association (Sifma), een lobbygroep voor de financiële sector, vond echter dat de formulering van de definitie te breed was. Het zou namelijk niet-beveiligde digitale activaklassen omvatten, waaronder grondstoffen, bitcoin en niet-fungible tokens. Het was voor hen niet duidelijk of de bedoeling van de definitie was om alle digitale activa vast te leggen in plaats van alleen effecten. Sifma had daarom gevraagd om de definitie specifieker te maken.

The post SEC doet stap terug in regulering cryptosector, verwijdert definitie ‘digitale activa’ in regel appeared first on BLOX | Nieuws.