Het is je vast niet ontgaan dat de BRICS-alliantie, waar onder andere Rusland en China onderdeel van zijn, al enige tijd openlijk spreekt over de introductie van een alternatief voor de Amerikaanse dollar. Nu blijkt dat Saudi-Arabië in onderhandeling is met de New Development Bank (NDB) van de alliantie, waarmee het in theorie het negende lid van de organisatie kan worden.

Volgens The Financial Times is Saudi-Arabië actief in gesprek met de bank en begint het BRICS-project serieuze vormen aan te nemen.

Serieuze bedreiging?

Het is echter nog maar de vraag of de BRICS-alliantie een serieuze bedreiging voor de Amerikaanse dollar vormt. Op dit moment is er nog geen serieus alternatief voor de dollar en Westerse landen staan niet te springen om een munt van onder andere Russische en Chinese makelij.

Voor de BRICS-landen is het echter een belangrijke kwestie, omdat zij de afgelopen periode met eigen ogen hebben gezien wat er met hun valutareserves kan gebeuren.

De reserves van Rusland werden als gevolg van het conflict in Oekraïne immers bevroren. Dat betekent voor deze landen dat hun situatie in het Westerse financiële systeem niet zeker is en ze op zoek moeten naar alternatieven.

Die lijken ze nu te vinden in een eigen valuta. Het idee is, volgens de geruchten, om een mandje van valuta’s samen te voegen en daar ook grondstoffen als goud en olie in te stoppen. Daardoor zou de nieuwe BRICS-valuta een natuurlijke schaarste krijgen.

Wat is de New Development Bank?

NDB is opgezet als een alternatief voor het Westerse financiële systeem waarin de Amerikaanse dollar de dienst uitmaakt. Het doel van de samenwerking is om publieke en private projecten in de BRICS-landen te steunen via leningen, maar ook andere vormen van participatie en financiering.

De BRICS-alliantie bestaat uit onder andere Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika en nu lijkt dus ook Saudi-Arabië geïnteresseerd om zich bij dit rijtje te voegen.

In theorie is dit een gigantisch sterke alliantie, omdat zij een groot deel van de wereldbevolking vertegenwoordigen en verantwoordelijk zijn voor een significant deel van de industriële productie.

“In het Midden-Oosten hechten we een hoge mate van belangrijkheid aan het Koninkrijk van Saudi-Arabië en we zijn op dit moment met ze verwikkeld in een gekwalificeerd dialoog”, aldus de NDB.

The post Saudi-Arabië in onderhandeling om zich aan te sluiten bij BRICS Bank appeared first on BLOX | Nieuws.