Vlak voor de start van bitcoin.org, registreerde Satoshi Nakamoto het webdomein netcoin.org. De pseudonieme bedenker van Bitcoin liet netcoin.org uiteindelijk vallen, maar dit wijst er op dat hij twijfelde over de naam van wat de wereld nu kent als Bitcoin.

Bitcoin.org dag na netcoin.org vastgelegd

Historische domeinregistratiegegevens laten zien dat bitcoin.org geregistreerd is op 18 augustus 2008. Deze website is uiteraard gekoppeld aan onze geliefde cryptocurrency Bitcoin. Maar iemand kocht een dag eerder ook het webdomein netcoin.org, en die iemand maakte gebruik van dezelfde registrar, volgens Or Weinberger.

Een registrar is een bedrijf dat zowel de reservering van domeinnamen als de toewijzing van IP-adressen voor die domeinnamen verwerkt.

De twee domeinen waren geregistreerd door AnonymousSpeech, een dienst waarmee gebruikers anoniem domeinnamen kunnen kopen. Volgens Weinberger zijn er geen pagina’s aangemaakt en is er ook geen content geplaatst op netcoin.org.

Vlak na de oprichting van Bitcoin werd het netcoin.org-domein verwijderd voordat het in 2010 werd overgenomen door een dochteronderneming van Web.com.

Verwar bitcoin.org overigens niet met bitcoin.com, dat zijn twee totaal verschillende websites.

Bitcoin.com bestaat al sinds 2000

De oprichting van bitcoin.org is niet de eerste keer dat een webdomein het woord bitcoin bevat. De domeinnaam bitcoin.com werd voor het eerst geregistreerd in 2000 door het Zweedse bedrijf Hurricane Communication AB.

Het bedrijf deed niets met deze website en het domein werd in 2003 opgepikt door IVN Technology. Ook zij deden niets met de website, en op 4 januari 2008 registreerde Jesse Heitler bitcoin.com.

In juli van 2010 accepteerde Heitler een bod van 2000 dollar voor het domein. In april van 2014 kreeg Roger Ver controle over bitcoin.com en hij verhuurde dit aan verschillende bedrijven. Toen Roger Ver tijdens de splitsing van Bitcoin en Bitcoin Cash (interessant verhaal, maar te lang om hier te beschrijven) koos voor BCH, kreeg bitcoin.com een ander imago.

Opeens zag iedereen de website als een propagandamachine om Bitcoin Cash aan de man te brengen, en verwarring te zaaien door hiervoor het webdomein bitcoin.com te gebruiken. Inmiddels wordt bitcoin.com gebruikt om een crypto-tradingapp aan de man te brengen.

Bitcoin.org staat in whitepaper

Bitcoin.com is dus de website van een bedrijf, en wordt door de community niet gezien als de website van bitcoin. De community accepteert bitcoin.org namelijk als de echte website van bitcoin, omdat deze is gestart door Satoshi Nakamoto en benoemd wordt in de whitepaper.

De whitepaper werd gepubliceerd op 31 oktober 2008, dus nadat de naam bitcoin door Satoshi werd geregistreerd via bitcoin.org. Bitcoin is uiteraard een samenstelling van de woorden bit en coin. Helaas heeft de bedenker geen regels meegegeven over of het met een hoofdletter geschreven moet worden.

Bitcoin, bitcoin, logo en ₿

Het is dus niet goed of fout om bitcoin of Bitcoin te schrijven. De meeste schrijvers gebruiken Bitcoin, met hoofdletter, om naar de technologie en het netwerk te verwijzen. Als het gaan om de munt of de rekeneenheid, dan wordt bitcoin met kleine letter geschreven.

Overigens, ook al had Satoshi Nakamoto wel regels meegegeven over het hoofdlettergebruik, dan kan de community altijd anders beslissing. Zo is het ook gegaan met het logo van Bitcoin. Nakamoto ontwierp een gouden muntje met de letters BC, maar in 2010 kwam de community met een alternatief, het inmiddels bekende oranje logo.

Rond die tijd introduceerde de community ook ₿. Dit is een combinatie van het Thaise Baht-symbool ฿, ampersand & en Costa Ricaanse colon ₡.

The post Satoshi Nakamoto koos voor Bitcoin en niet voor Netcoin appeared first on BLOX | Nieuws.