Ambtenaren van het Russische Ministerie van Binnenlandse Zaken namen zowel bitcoin als ethereum aan als steekpenningen van een directeur van een cryptobeurs. Het zou gaan om een totale waarde van $53,2 miljoen, zo beweert een grote krant in het land deze week.

Cryptovaluta als steekpenning

Volgens Kommersant heetten de functionarissen Georgy Satyukov en Dmitry Sokolov, medewerkers van ‘een van de meest geheime afdelingen van het ministerie’. De media (en ook grote Telegram kanalen) beweren dat het duo bij het Bureau of Special Technical Events werkte. Deze afdeling heeft zijn eigen codenaam: ‘Departement K’.

Volgens de berichtgevingen ontvingen ze de steekpenningen in de periode tussen 19 maart 2021 en oktober van dat jaar.

Het Russisch ministerie van Binnenlandse Zaken geschokt door beschuldigingen van omkoping. Naar verluidt deed Departement K onderzoek naar de ten onder gegane cryptobeurs BTC-e.

Alexander Vinnik, oprichter van BTC-e, richtte het bedrijf van 2011 tot 2017 op. Hij werd in 2017 in Griekenland gearresteerd op beschuldiging van fraude en het witwassen van geld. Later werd duidelijk dat cryptobeurs WEX gelieerd was aan BTC-e.

Wetshandhavers noemen nu dat Wex-directeur Alexey Ivanov de bitcoin en ethereum aan Satyukov en Sokolov aanbood. Het zou zijn gegaan om een totaal van 2.200 BTC en meer dan 10.000 ETH.

Kommersant schrijft dat het duo ‘bij verstek’ was gearresteerd nadat ze het land waren ontvlucht. Een niet bij naam genoemde bron zei dat ze in Dubai woonden, waarvan één in een appartement in de Burj Khalifa woonde – het hoogste gebouw ter wereld.

Het mediakanaal zei dat onderzoekers “van Ivanov hadden vernomen over de vermeende corruptie op de afdeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken”.


The post Russische ambtenaren ontvingen $53 miljoen aan steekpenningen van cryptodirecteur appeared first on Bitcoinmagazine.nl.