Er gaan geruchten dat de BRICS-landen een eigen valuta willen creëren om het betalingsverkeer tussen de deelnemende landen te vergemakkelijken. Dit kan een harde klap worden voor de dollar, en biedt wellicht kansen voor Bitcoin.

BRICS zijn invloedrijk

Mocht je niet bekend zijn met BRICS, het is een afkorting van de landen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Deze landen hebben een belangrijke invloed op de wereldeconomie vanwege hun grote bevolkingen, uitgestrekte natuurlijke hulpbronnen en snel groeiende economieën. Ze hebben een politieke alliantie gevormd om hun economische belangen te bevorderen.

Nieuwe valuta bespreken tijdens top

De voorzitter van het Russische Parlement, Alexander Babakov, zei gisteren dat een nieuwe valuta besproken zal worden op de komende top van BRICS in Zuid-Afrika.

‘De overgang naar betalingen in nationale valuta is de eerste stap. De volgende stap is het vergemakkelijken van de circulatie van digitale valuta of een andere fundamenteel nieuwe vorm van valuta in de nabije toekomst.’

De ambtenaar had het ook over de mogelijkheid van een nieuwe BRICS-valuta, waarvan de waarde gewaarborgd zou kunnen worden door goud of andere onderliggende, zeldzame stenen.

Slecht voor dollar en euro

Mocht dit werkelijk gebeuren, dan wordt het voor Europa en vooral de Verenigde Staten wel heel lastig om monetaire sancties op te leggen. Volgens Babakov kan dit in potentie goed zijn voor BRICS-leden, maar niet voor het Westen.

‘De samenstelling ervan moet gebaseerd zijn op het aangaan van nieuwe monetaire banden die tot stand zijn gebracht op basis van een strategie die de Amerikaanse dollar of euro niet verdedigt, maar eerder een nieuwe valuta vormt die onze gedeelde doelstellingen ten goede komt.’

China en Brazilië verbannen dollar

Twee andere leden van BRICS hebben vorige week besloten om de dollar buiten hun handel te houden. Nu is het nog de standaard dat de dollar als ‘betrouwbare tussenvaluta’ wordt gebruikt in de internationale handel.

China en Brazilië tekenden deze week een deal om in hun eigen valuta te handelen. Hierdoor wordt de Amerikaanse dollar als tussenvaluta uit het proces gehaald, waardoor beide naties stappem zetten om afstand te nemen van de dollar als wereldreservevaluta. De Chinese yuan wordt direct omgewisseld voor de Braziliaanse real en vice versa in plaats van via de dollar.

Rol van Bitcoin

Waar de dollar faalt als wereldreservevaluta, komen nieuwe kansen voor Bitcoin. Als de BRICS-landen kunnen leven met de huidige beweeglijkheid van de koers, dan kunnen ze de moeite besparen van het maken van een nieuwe valuta.

Bitcoin is een neutrale munteenheid, waar niemand sancties op kan leggen. Het zal een van de grootste experimenten ooit zijn, en als deze slaagt, kan het de weg vrijmaken voor wereldwijde adoptie van Bitcoin.

Voor investeerders kan dit betekenen dat de vraag naar Bitcoin zal toenemen, en de waarde van de euro en de dollar kan dalen.

The post Rusland wil eigen valuta met Brazilië, India, China en Zuid-Afrika appeared first on BLOX | Nieuws.