In een baanbrekende ontwikkeling in de wereld van geld en financiën, maken Rusland en China zich op voor een nieuwe grote stap. Vanaf 2024 plannen deze grootmachten hun eigen Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) in te zetten voor betalingen. Ja, je hoort het goed: de digitale roebel en digitale yuan komen eraan. Dit nieuws komt rechtstreeks van Anatoly Aksakov, de voorzitter van de Staatsdoema Commissie voor de Financiële Markten.

Digitale valuta’s moeten handel tussen Rusland en China een boost geven

Aksakov benadrukt dat deze digitale valuta’s een flinke boost zullen geven aan de handel tussen Rusland en China. Deze digitale valuta’s maken snellere en efficiëntere transacties mogelijk, en zijn minder afhankelijkheid van traditionele valuta’s zoals de dollar. Deze valuta’s zijn onderdeel van een grotere beweging van zowel Moskou als Beijing om hun handelssectoren te moderniseren. De digitale yuan is al in gebruik voor olieaankopen uit Rusland, wat al een teken is dat de toekomst van geld digitaal is.

Optimisme en samenwerking met andere landen

Terwijl de Russische Centrale Bank nog wat voorzichtig is over de volledige uitrol van de digitale roebel, ziet Aksakov grote mogelijkheden. Hij suggereert zelfs dat de digitale RUB en e-CNY compatibel kunnen zijn voor grensoverschrijdende handel, en dat opent een wereld van mogelijkheden. En er is meer: Rusland kijkt verder dan China. Recentelijk heeft Elvira Nabiullina, de gouverneur van de Russische Centrale Bank, bezoeken gebracht aan de VAE en Saudi-Arabië. Het doel? Het verkennen van meer CBDC-samenwerkingen. Dit wijst op een groeiende internationale interesse in digitale valuta.

Toekomstvisie en uitdagingen

Ondanks het enthousiasme, zijn er nog steeds uitdagingen en onzekerheden. De Russische Centrale Bank heeft nog geen definitieve datum vastgesteld voor de lancering van hun CBDC. Ze geven aan dat de digitale roebel waarschijnlijk niet voor massaal gebruik klaar zal zijn vóór 2025. Ook wordt er gespeculeerd over een nieuw grensoverschrijdend betalingssysteem dat gebruikmaakt van de digitale roebel. Dus, wat betekent dit allemaal? Wel, het lijkt erop dat we aan de vooravond staan van een nieuw tijdperk in de financiële wereld. Een tijdperk waarin digitale valuta’s een centrale rol spelen in de wereldhandel. Rusland en China zetten de eerste stappen, en het is slechts een kwestie van tijd voordat andere landen volgen. De toekomst van geld is digitaal, en die toekomst lijkt snel te beginnen!

The post Rusland en China stappen in 2024 over op digitale valuta appeared first on BLOX | Nieuws.