De allereerste tweet van Bitcoin is vandaag 15 jaar geworden! Op 11 januari 2009 tweette Hal Finney de inmiddels onsterfelijke boodschap: Running bitcoin. Niemand had toen kunnen bevatten dat 15 jaar later, de SEC een boel Bitcoin fondsen zou goedkeuren.

Maar daar hebben we genoeg over geschreven. Dit artikel staat in het teken van Hal Finney en zijn legendarische tweet.

Wie is Hal Finney?

Hal Finney was een Amerikaanse softwareontwikkelaar. Hij studeerde af aan het California Institute of Technology in 1979 met een Bachelor of Engineering.

Hij begon zijn carrière als programmeur bij verschillende gamebedrijven, waar hij aan verschillende consolegames werkte. In 1991 werd hij de tweede werknemer van PGP Corporation, een bedrijf dat gespecialiseerd was in het ontwikkelen van software voor privacybescherming.

Hier zag hij met eigen ogen hoe de Amerikaanse overheid bedrijven en individuen kan aanvallen als ze software als bedreiging zien.

Privacy-software

Phil Zimmerman ontwikkelde namelijk privacy software genaamd PGP (Pretty Good Privacy). De Amerikaanse overheid oordeelde dat hij de wet Export Control Arms had geschonden en er werd een strafzaak gestart.

Finney was betrokken bij de ontwikkeling van het eerste anonieme remailer, een tool waarmee e-mails verzonden konden worden zonder dat de identiteit van de afzender zichtbaar was.

Het begin van Bitcoin

Maar waar Finney echt bekend om is geworden, is zijn rol bij het begin van Bitcoin. Hij bedacht in 2004 al een vroege versie van proof of work, ruim voor Bitcoin bestond.

Finney was de eerste persoon die Bitcoin ontving van de maker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto. Hij was een fervent voorstander van Bitcoin en geloofde dat het een revolutie zou teweegbrengen in de manier waarop geld werd verzonden en gebruikt.

Finney is een ware Bitcoin pionier

Finney werd in 2009 gediagnosticeerd met ALS, een dodelijke aandoening. Hij overleed op 28 augustus 2014 op 58-jarige leeftijd.

Tot aan zijn overlijden heeft Finney altijd ontkend dat hij Satoshi Nakamoto is. In een van zijn laatste berichten op een Bitcoin-forum zei hij dat de ware identiteit van Satoshi Nakamoto nog steeds een mysterie voor hem is.

Finney wordt beschouwd als een van de pioniers van de Bitcoin-technologie. Hij was een visionair die geloofde in het potentieel van Bitcoin om de wereld te veranderen.

The post Running bitcoin, een ode aan Hal Finney appeared first on BLOX | Nieuws.