Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar volgens de Braziliaanse belastingdienst hebben 12.053 bedrijven in het land bitcoin en crypto op de balans. Dat markeert een stijging van 6,1 procent ten opzichte van juli 2022. Laten we die opvallende bedrijfsmatige crypto-adoptie in Brazilië eens onder de loep nemen.

Bitcoin en Tether

De favoriete cryptocurrency voor Braziliaanse bedrijven is bitcoin, wat in principe geen enorme verrassing is. Voor de nummer twee op de lijst geldt een ander verhaal. Waar wij voor die positie hadden gerekend op ethereum, vinden we na bitcoin een stablecoin terug in de lijst. Tether (USDT) neemt onder de Braziliaanse bedrijven de tweede plek in. Dat het Braziliaanse bedrijfsleven massaal kiest voor de Amerikaanse dollar is niet vreemd.

De relatieve koopkracht van de Amerikaanse dollar is de afgelopen jaren flink toegenomen. Hoewel ook de Verenigde Staten te kampen heeft met inflatie, is de schade voor andere munten vaak groter. Datzelfde patroon zien we nu bij onze eigen euro, die verliest ondanks de inflatie ook terrein op de Amerikaanse dollar. In die zin lijkt er momenteel een wereldwijde vlucht naar dollars gaande.

Terug naar Brazilië

Genoeg over de euro, we gaan weer terug naar Brazilië. Alles bij elkaar is het immers een razend interessante ontwikkeling dat ruim 12.000 Braziliaanse bedrijven vertrouwen op crypto. Als die ontwikkeling zich op deze manier doorzet, dan wordt het succes van bitcoin en de rest van de industrie steeds belangrijker voor Brazilië. Hoe groter het deel van de economie is dat zijn vermogen in bitcoin bewaart, hoe meer het land gebaat is bij het succes van bitcoin.

Als deze trend doorzet, dan is de kans groot dat de Braziliaanse politiek daar ook op inspeelt met gunstige wetgeving voor bitcoin. Nu zal het in Brazilië niet zo’n vaart lopen als in El Salvador, maar als 12.000 bedrijven crypto op de balans hebben, dan is dat iets waar de politiek serieus rekening mee moet houden. Uiteraard zegt het ook iets over het vertrouwen van de bevolking in de eigen munt, de Braziliaanse real.

Inflatie in Brazilië relatief laag

De Braziliaanse economie maakte in de jaren 80 en 90 een periode van hevige inflatie mee die in 1990 zijn climax bereikte middels het fenomeen van hyperinflatie. In de eerste drie maanden van 1990 bereikte de inflatie in Brazilië respectievelijk 71,9 – 71,7 – en 81,3 procent op maandbasis. We kunnen dus zeggen dat de Braziliaanse bevolking weet wat het is om een periode van hevige inflatie mee te maken.

Op dit moment is de inflatie in Brazilië relatief laag. Waar de inflatie dit jaar in april piekte op het 26-jarige hoogtepunt van 12,1 procent, is die inflatie inmiddels teruggebracht tot 8,7 procent. Dat kunnen we in Nederland helaas nog niet zeggen, met onze huidige consumentenprijsindex van 14,5 procent.

In die zin valt de schade in Brazilië op dit moment nog mee, al blijft het natuurlijk dramatisch voor mensen om 8,7 procent aan koopkracht in te moeten leveren. Wat dat betreft is het logisch dat individuen en bedrijven naar alternatieven kijken en bij de absolute schaarste van bitcoin uitkomen. 

The post Ruim 12.000 Braziliaanse bedrijven investeren in bitcoin en andere crypto appeared first on BLOX | Nieuws.