Blockchainontwikkelaars onthullen een nieuw platform dat bitcoin wil brengen naar gedecentraliseerde financiën (DeFi), een industrie waar bitcoin altijd ver weg van is gebleven.

Bouwen op bitcoin

Het nieuwe platform, genaamd BitcoinOS, wordt gepresenteerd als een “publiek goed” dat “sovryn rollups” gebruikt om een fundament te creëren voor gedecentraliseerde apps (dapps) op bitcoin. Iedere ontwikkelaar kan eraan bijdragen, zeggen de oprichters, en nieuwe tools bouwen in welke programmeertaal ze maar willen.

“Sovryn rollups zullen bitcoin gebruiken als een gegevensbeschikbaarheidslaag (DA), in tegenstelling tot ZK rollups waar de rollup wordt gecontroleerd door een smartcontract op de eerste laag”, zegt Edan Yago, een kernbijdrager aan BitcoinOS, tegen Decrypt. “Omdat bitcoin geen dergelijke slimme contracten heeft, zijn ZK rollups onmogelijk op bitcoin.”

 

Terwijl bestaande technologieën zoals sidechains – Liquid, Rootstock, enzovoort – snellere transacties mogelijk kunnen maken, vereisen ze van gebruikers dat ze vertrouwen hebben in gecentraliseerde bruggen om hun fondsen niet te stelen of te bevriezen. Ze lijden ook aan een gebrek aan liquiditeit met andere blockchains, wat liquiditeitsisolaties veroorzaakt voor DeFi-projecten.

BitcoinOS beweert daarentegen alles te hebben wat ontwikkelaars willen van een schaaloplossing met minimale compromissen: schaalbaarheid, programmeerbaarheid, interoperabiliteit en een bijna trustless beveiligingsmodel.

Verder stelt het ingebouwde fraudesysteem van het framework “zelfs een enkele eerlijke deelnemer in staat om frauduleuze transacties te voorkomen”, volgens het persbericht van Sovryn, het DeFi-project achter BitcoinOS.

“Het staat volledige smart contracts toe, en het stelt elke ontwikkelaar in staat om hun eigen rollup te lanceren en voor alle toepassingen gebouwd op deze verschillende rollups om samenstelbaar en interoperabel te zijn met alle andere rollups”, legt Yago uit. Dat betekent dat alle projecten gebouwd op BitcoinOS naadloos gebruikers en activiteit kunnen delen, aangezien alle rollups zijn gebouwd uit dezelfde modulaire onderdelen.

Sovryn

Sovryn begon als een protocol op Rootstock, maar Yago zegt dat ze zich beperkt begonnen te voelen door de technologie van het netwerk. Het heeft desondanks $2,2 miljard aan transacties en leningen verwerkt en draagt $46,82 miljoen aan totale waarde vergrendeld (TVL), volgens DeFi Llama.

BitcoinOS vertegenwoordigt “fase 2” van het plan van Sovryn om de bruikbaarheid van bitcoin uit te breiden buiten het zijn van een wereldwijde reservevaluta. Fase 3, volgens Yago, is om “een wereld op bitcoin te bouwen – een alternatief voor de stagnerende gecentraliseerde economische, zakelijke en staatsbelangen van vandaag.”

Na de aankondiging van BitcoinOS steeg de inheemse valuta SOV van Sovryn met 60% naar $1,37, volgens CoinGecko.

 


The post Rollups komen naar Bitcoin via het ‘Superlayer’-protocol BitcoinOS appeared first on Bitcoinmagazine.nl.