Robinhood CEO Vladimir Tenev profileert zich net als Elon Musk als een groot voorstander van Dogecoin. De CEO van het populaire handelsplatform ziet namelijk een scenario voor zich waarin Dogecoin de valuta van het internet kan worden. Donderdag schreef Tenev in een serie van 12 tweets zijn droomscenario voor Dogecoin uit.

Tenev ging nadenken over de toekomst van Dogecoin nadat Robinhood de mogelijkheid om de munt te versturen en ontvangen toevoegde. De grote vraag die Tenev zichzelf stelde is: wat heeft Dogecoin nodig om daadwerkelijk de toekomstige valuta van het internet en het volk te worden?

Lage transactiekosten

De eerste en belangrijkste voorwaarde volgens Tenev zijn lage transactiekosten. “Wat dat betreft zijn we er al. Na de update van november liggen de transactiekosten gemiddeld op 0,003 dollar. Terwijl de grote creditcardmaatschappijen vaak tussen de 1 en 3 procent rekenen.” Aldus Tenev over de transactiekosten van Dogecoin.

Belangrijk om hierbij te beseffen is dat Dogecoin momenteel gemiddeld 22.000 transacties per dag verwerkt, terwijl Bitcoin er gemiddeld 260.000 per dag verwerkt. Mocht de adoptie van Dogecoin stijgen, dan nemen ook de transactiekosten toe. Vanwege de beperkte blokruimte zijn de transactiekosten van een blockchain immers afhankelijk van de populariteit.

Snellere bloktijd

Hierna vervolgt Tenev zijn relaas over de bloktijd van Dogecoin. Momenteel voegt de blockchain iedere minuut een nieuw blok toe aan de blockchain. “Idealiter moet de bloktijd sneller zijn dan de tijd die het je kost om via een normale terminal af te rekenen. Maar de bloktijd moet niet zo snel zijn dat miners teveel concurrerende blockchains creëren en grote hoeveelheden energie verspillen in het bereiken van consensus.” Zo gaat Tenev verder.

Tenev zelf ziet 10 seconden als de ideale bloktijd, gezien dat ongeveer de tijd is die je nodig hebt om een transactie met een betaalkaart te completeren. “Met de huidige blokgrootte van 1 MB en een bloktijd van 1 minuut kan Dogecoin ongeveer 40 transacties per seconde verwerken. Ter vergelijking, het Visa netwerk kan in theorie 65.000 transacties per seconde aan. Om dat niveau te bereiken moeten de blokken van Dogecoin flink groeien.

Grotere blokken

Volgens Tenev is de oplossing voor Dogecoin om langzaam maar zeker naar blokken van 10GB per stuk te bewegen. Wat betekent dat het netwerk in theorie iedere minuut 10 gigabyte aan data verwerkt en als de bloktijd naar 10 seconden gaat zelfs 60 gigabyte per minuut. Dat betekent dat het draaien van een node praktisch onmogelijk wordt voor de gemiddelde consument.

Dit is dan ook de voornaamste reden waarom Bitcoin op dit moment nog kleine blokken heeft. Blokken van 10 gigabyte per stuk gaan ten koste van de decentralisatie en dat is precies waar Bitcoin voor uitgevonden is. Volgens Tenev weegt het voordeel van snelheid echter op tegen het verlies van decentralisatie.

Zijn boodschap aan de ontwikkelaars van Dogecoin? Focus op het langzaam vergroten van de blokken, zodat de transactiecapaciteit omhoog gaat. Interessant is dat Tenev het Lightning Netwerk van Bitcoin helemaal niet noemt in dit verhaal. Het Lightning Netwerk is immers ook een oplossing voor het schaalprobleem van blockchains.

The post Robinhood CEO omschrijft hoe DOGE de ‘valuta van het internet’ kan worden appeared first on BTC Direct | Nieuws.