De Europese Commissie heeft een uitgebreid Digitaal Financieel Pakket gelanceerd in lijn met de recentelijk ingevoerde Markets in Crypto Assets-verordening (MiCA).

Dit pakket heeft als doel de handel in cryptocurrency’s en digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) te bevorderen en tegelijkertijd de grensoverschrijdende betalingen en afhandelingstijden te verbeteren. Het voorgestelde Distributed Ledger Technology (DLT) Pilot Regime is een belangrijk onderdeel van dit pakket.

Ripple speelt in op Europese behoefte

Volgens een blogpost van Ripple op 20 juli 2023 is het DLT Pilot Regime een innovatieve aanpak van de EU-Commissie om een gecontroleerde omgeving te bieden voor marktinfrastructuur die met digitale activa te maken heeft.

Deze “sandbox” biedt tijdelijke vrijstellingen van bestaande regels, waardoor toezichthouders praktische ervaring kunnen opdoen met blockchain technologie. Dit project heeft als doel de bescherming van beleggers, de integriteit van de markt en de financiële stabiliteit te versterken, terwijl bedrijven ook de mogelijkheid krijgen om bestaande regels te testen en te verfijnen.

Axiology test CBDC’s en stablecoins

Om hier op in te haken hebben Ripple, een toonaangevend FinTech-bedrijf, en SUPER HOW? een gezamenlijk project gelanceerd met de naam Axiology.

Het project heeft als doel digitale activa, waaronder CBDC’s en stablecoins, te testen en uit te geven om het vertrouwen van toezichthouders in de veiligheid van deze digitale activa te vergroten.

Verder is Axiology een systeem dat het mogelijk maakt om effecten te verhandelen en af te wikkelen op een blockchain. Dit betekent dat de transacties worden opgeslagen in een gedecentraliseerde database die door iedereen kan worden gecontroleerd. Dit maakt het moeilijker om fraude te plegen en zorgt voor meer transparantie.

In theorie moet Axiology zorgen voor, aldus Ripple, ‘synergieën, procesefficiëntie en nieuwe businessmodellen.’

Ripple is crypto voor banken

James Wallis, VP of Central Bank Engagements bij Ripple:

‘Ripple is verheugd samen te werken met SUPER HOW? en het Axiology gedecentraliseerde effectenproject, waarmee we onze toewijding aan het leveren van real-world use cases voor CBDC’s verder ontwikkelen.’

‘Het project heeft als doel een regelgevend compliant infrastructuur te ontwikkelen binnen het kader van de Europese Unie DLT Pilot Regime Verordening. De afhandeling van tokenized securities vereist een tokenized settlement asset zoals een CBDC of stablecoin.’

‘Dit zal de onmiddellijke uitgifte en afhandeling van een effectenasset mogelijk maken, zoals een obligatie of aandeel. Dit project zal aanzienlijke leerpunten opleveren voor een toekomstige CBDC die vervolgens kan worden uitgegeven door Europese banken.’

Ripple en XRP worden niet voor niets de crypto voor banken genoemd.

The post Ripple (XRP) biedt Europese banken en bedrijven sandbox om te testen met digitale euro appeared first on BLOX | Nieuws.