De juridische strijd tussen Ripple Labs en de Securities and Exchange Commission (SEC) loopt langzaam op zijn einde. Volgens verschillende juridische experts is de kans op een overwinning van de SEC ook steeds kleiner aan het worden. Alles wijst er momenteel op dat Ripple Labs en de XRP token er goed voorstaan.

Waarom Ripple Labs aan de winnende hand is

Als eerste argument voor de overwinning van Ripple Labs, schrijft Roslyn Layton van Forbes over de Hinman speech. Dit is een toespraak van een voormalig bestuurder van de SEC, waarin hij zowel Bitcoin als Ethereum aanmerkt als digitale grondstoffen. Met name de argumentatie daarvoor lijkt van belang voor de zaak van Ripple Labs.

Hinman en de SEC waren destijds van oordeel dat zowel Bitcoin als Ethereum niet kwalificeerden als effect, omdat de blockchains voldoende gedecentraliseerd waren. De rechter heeft geoordeeld dat de SEC deze toespraak en ook de interne beraadslaging die daaraan ten grondslag ligt vrij moet geven.

Daarnaast is er nu een groep van duizenden XRP-investeerders, vertegenwoordigd door advocaat John E Deaton, die zich ook uitspreken tegen de kwalificatie van XRP als effect. Ook dat kan een positief effect hebben voor Ripple Labs, gezien het de voornaamste taak is van de SEC om investeerders te beschermen.

Wat is een effect?

De hele zaak draait dus om het vraagstuk of de XRP token kwalificeert als effect voor de Amerikaanse wet. We spreken over het algemeen van een effect als er aan een financieel object een bepaalde winstverwachting hangt. Een cadeaubon van de HEMA kan bijvoorbeeld als token op de blockchain leven, maar is natuurlijk geen effect. Die cadeaubon zal niet in waarde stijgen of dalen, tenminste dat ligt niet in de lijn der verwachting.

In het geval van de XRP token is dat niet zo duidelijk. In principe stijgt de waarde van de token naarmate het gebruik ervan in protocollen toeneemt. Dat heeft te maken met de absolute schaarste van de token. Als partijen de token ergens voor nodig hebben, dan kunnen er niet meer gemaakt worden. Hiervoor moeten deze tokens dus uit de markt gekocht worden, wat de koers opdrijft.

Blockchain Association steunt Ripple Labs

Ripple Labs heeft er vandaag een belangrijke partner bijgekregen in de strijd tegen de SEC. Niemand minder dan de Blockchain Association heeft een zogenaamde Amicus Brief gedeponeerd bij de rechtbank. Hierin beargumenteert het dat de SEC te ver gaat met hun interpretatie van de Howey test. Dit is de test die in de Verenigde Staten bepaalt wanneer een financieel object als effect kwalificeert.

Volgens de SEC voldoet de XRP token aan die test en is het een effect. De Blockchain Association is echter van mening dat de interpretatie van de SEC veel te breed is en dat ze zichzelf hiermee teveel macht toe-eigenen. Ze gaan zelfs zo ver door te stellen dat de interpretatie een bedreiging voor de innovatie in een snel opkomende industrie is.

Kristin Smith, de directrice van de Blockchain Association, gelooft dat deze zaak grote consequenties kan hebben voor de toekomst van crypto. Nu voegt de Blockchain Association zich met de brief dus bij de partijen die Ripple Labs steunen in hun strijd tegen het machtige financiële toezichtsorgaan. 

The post Ripple Labs (XRP) krijgt steun en lijkt aan de winnende hand in rechtszaak tegen SEC appeared first on BLOX | Nieuws.