Blockchainbedrijf Ripple, bekend van crypto XRP, wil zijn aanwezigheid in de Europese Unie versterken door een licentie van de Ierse centrale bank te bemachtigen. Een zogenaamde virtual asset service provider (VASP) is verplicht wil een buitenlands cryptobedrijf voet aan Ierse bodem zetten.

Buiten de Verenigde Staten

Juridisch adviseur Stuart Alderoty was te gast bij CNBC voor een interview, en hij legde uit dat Ripple niet langer afhankelijk is van de VS om het grootste deel van zijn inkomsten binnen te halen. Niet gek dat Ripple de blik richt op Europa, en met name meer op Ierland.

“In wezen worden de klanten en de inkomsten allemaal buiten de VS gedreven, ook al hebben we nog steeds veel werknemers in de VS”, schetste hij.

Ierland is gateway voor EU

Ripple heeft de markt in Ierland al verkend en zal proberen een VASP van de centrale bank van het land te verkrijgen. En hier komt de echte aap uit de mouw, want hiermee kan Ripple al zijn activiteiten in de hele EU ‘paspoorten.’ Mocht dit lukken, dan is de volgende stap voor Ripple om een vergunning voor elektrisch geld aan te vragen.

Ierland lijkt crypto gunstig gezind

De Bank of Ireland heeft in het verleden een positieve houding ten opzichte van crypto-organisaties getoond. In juli keurden ze Gemini goed om digitale activadiensten aan te bieden aan lokale consumenten. Ook Gemini heeft zijn wortels in de VS, en ze willen geld verdienen door ook hier hun diensten aan de man te brengen.

“Dublin is het Europese hoofdkantoor van Gemini en we zien hier enorme belangstelling voor crypto. Deze registratie helpt klanten om vertrouwen te hebben in Gemini als een veilige en transparante aanbieder”, zei het hoofd van Ierland en Europa van Gemini, Gillian Lynch, destijds.

Rechtszaak speelt mee bij verhuizing

Op de achtergrond speelt de rechtszaak tussen Ripple en de Amerikaanse effectentoezichthouder SEC. Directeur van Ripple Brad Garlinghouse zei dat als zijn bedrijf de rechtszaak verliest, de kans groot is dat het bedrijf naar het buitenland verhuist.

Maar bij het buitenland dachten de meesten aan Canada, of een van de grote Aziatische financiële hubs, niet Ierland. In de praktijk zal er niet veel veranderen want sinds de SEC in december 2020 de rechtszaak startte, opereerde het bedrijf Ripple al grotendeels buiten de VS. Zo heeft Ripple onlangs een kantoor geopend in Toronto, Canada, met meer dan 150 programmeurs en werknemers.

Ripple is verwikkeld in een juridisch gevecht met de SEC, die beweert dat het bedrijf de effectenwetgeving heeft omzeild door XRP (cryptocurrency van Ripple) aan investeerders te verkopen. Het doel is om vast te stellen of XRP een effect is en daarom onder de effectenwetgeving moet vallen.

Garlinghouse zei dat zijn bedrijf uit de VS zou kunnen verhuizen als de rechtszaak verloren gaat. En hij is hier vrij zeker over: “Het is niet dat we het zouden kunnen, we zullen het doen.”

Als Ripple de uitbreiding naar Ierland voor elkaar krijgt, dan zwemmen ze tegen de stroom in. Veel cryptobedrijven geven er nu juist de voorkeur aan om kosten te besparen en niet uit te breiden.

The post Ripple komt naar Europa, wil EU-paspoort in Ierland behalen appeared first on BLOX | Nieuws.