Vandaag kondigde de Centrale Bank van Montenegro aan dat deze een overeenkomst heeft getekend met Ripple. De overeenkomst betreft de ontwikkeling van een strategie en pilotprogramma voor een Montenegrijnse digitale valuta. Deze zal komen in de vorm van een centrale bank digitale valuta (CBDC) of een stablecoin. Het land gebruikt sinds de introductie ervan in 2002 de euro als valuta, ondanks dat het geen deel uitmaakt van de eurozone.

De plannen staan al klaar

“Meer details zullen later in het jaar worden onthuld”, vertelde James Wallis, de vice-president voor centrale banken en CBDC’s bij RippleX, aan Cointelegraph in een schriftelijk interview. “Het project zal verschillende fasen doorlopen, waaronder het identificeren van de praktische toepassing van een digitale valuta of nationale stablecoin.”

Wallis gaf aan dat er een sandbox-fase is gepland om de toekomstige digitale valuta “onder gecontroleerde omstandigheden in omloop te brengen. […] We zullen nauw samenwerken met de Centrale Bank om gebruiksscenario’s, belangrijke succesfactoren en tijdschema’s te bepalen.” Het project zal deze maand beginnen, voegde hij eraan toe.

Een sterke basis

Centrale Bank van Montenegro-gouverneur Radoje Žugić zei in een verklaring dat de centrale bank zou samenwerken met de regering en de academische gemeenschap. Het doel: “de voordelen en risico’s te analyseren die CBDC’s of nationale stablecoins zouden kunnen opleveren met betrekking tot de beschikbaarheid van elektronische betaalmiddelen, veiligheid, efficiëntie, naleving van voorschriften en vooral de bescherming van de rechten en privacy van eindgebruikers.” Hij voegde eraan toe: “Als centrale bank die zich toelegt op het volgen van moderne nationale banktrends, zorgt de Centrale Bank van Montenegro actief voor het behoud van een efficiënt financieel systeem.”

Eerder dit jaar onthulde de Montenegrijnse premier Dritan Abazovic de aankomende overeenkomst tussen Ripple en de Centrale Bank van Montenegro. Dit deed hij in een tweet vanuit het World Economic Forum Davos.

Ondertussen promoot Ripple al maanden zijn uitbreiding in de CBDC-ruimte. Wallis zei dat het bedrijf “meerdere CBDC-projecten heeft lopen over de hele wereld en in gesprek is met tientallen centrale banken wereldwijd.”

The post Ripple en Montenegro tekenen voor niet nader genoemde nationale digitale munt appeared first on BLOX | Nieuws.