Ripple gaat van start met een platform voor centrale banken, overheden en financiële instellingen om hun eigen digitale valuta, de zogenaamde centrale bank digitale valuta (CBDC), uit te kunnen geven. Met behulp van Ripple’s platform kunnen overheidsinstellingen het volledige levenscyclusbeheer van de CBDC beheren en aanpassen, inclusief het creëren, distribueren, inwisselen en vernietigen van tokens.

Op deze manier stelt Ripple centrale banken en regeringen in staat om de voordelen van cryptocurrencies te benutten en tegelijkertijd de controle te behouden over het geldsysteem. Het platform biedt een geavanceerde infrastructuur waarmee centrale banken en financiële instellingen efficiënt kunnen opereren en transacties kunnen afhandelen met behulp van de CBDC. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor snelle en veilige transacties op grote schaal, terwijl het vertrouwen in het financiële systeem wordt versterkt.

Wat is een CBDC?

Om te begrijpen wat voor mogelijkheden Ripple’s platform nou precies biedt, is het handig om eerst te weten wat een Central Bank Digital Currency (CBDC) is.

CBDC’s zijn een veelbesproken onderwerp binnen de crypto-industrie de afgelopen jaren. Een CBDC is een digitale valuta die net als andere cryptocurrencies op een blockchain runt. Het verschil tussen een cryptocurrency zoals Bitcoin en een CBDC is dat een CBDC wordt beheerd door een gecentraliseerde instantie en Bitcoin volledig gedecentraliseerd is.

Een Central Bank Digital Currency kan het monetaire systeem zoals we dat nu kennen efficiënter maken, maar er zitten ook veel potentiële nadelen aan vast. CBDC’s zijn zeer programmeerbaar en heel inzichtelijk, waardoor onder andere de vrijheid en privacy van mensen in het geding zouden kunnen komen. Het is echter nog niet duidelijk hoe een samenleving met CBDC’s eruitziet.

Ripple maakt het gemakkelijker voor banken om een CBDC op te zetten

Met Ripple’s CBDC-platform kunnen overheden en centrale banken de economie effectiever stimuleren en monetaire beleidsdoelstellingen bereiken. Bovendien biedt het financiële instellingen nieuwe kansen om te innoveren en te voldoen aan de veranderende behoeften van klanten. Het is een belangrijke stap in de richting van een gedigitaliseerde en meer inclusieve financiële toekomst volgens Ripple, waarbij technologie wordt gebruikt om de efficiëntie, snelheid en veiligheid van financiële transacties te verbeteren.

Momenteel wordt er in veel landen gewerkt aan CBDC’s, maar het opzetten daarvan blijkt nog een lastige klus te zijn. Er is immers nog geen digitale euro of digitale dollar. Het platform van Ripple moet het voor banken makkelijker maken om een CBDC op te zetten.

The post Ripple baant de weg voor CBDC’s met nieuw platform appeared first on BLOX | Nieuws.