Het schandaal rondom FTX is pas een kleine twee weken oud, maar de eerste plannen voor een mini-serie liggen al op tafel. Joe en Anthony Russo, twee regisseurs die bekend zijn van onder andere ‘Avengers: Endgame’, krijgen van Amazon de leiding over het project.

Acht afleveringen

Het idee is om een mini-serie van acht afleveringen te produceren, die het verhaal van de spectaculaire implosie van FTX in beeld moet vertellen. De serie wordt geschreven door David Weil, die voor Amazon eerder ‘Hunters and Solos’ schreef. Het verhaal wordt gebaseerd op de verhalen van journalisten met diepe connecties binnen FTX.

Amazon hoopt de serie in de lente van 2023 al te kunnen presenteren. “We zijn enthousiast om onze geweldige samenwerking met de gebroeders Russo en David Weil voort te zetten met dit fascinerende verhaal”, aldus Jennifer Salke, het hoofd van Amazon Studios. “Ik kan me geen betere partners voorstellen om dit veelzijdige verhaal in beeld te brengen”, zo gaat Salke verder.

Het verhaal van FTX

De crypto exchange FTX werd in 2019 opgericht door Sam Bankman-Fried en het duurde niet lang voordat deze zich naast marktleiders als Binance en Coinbase schaarde. Met gigantische sponsordeals in onder andere de sportwereld, zette het beursplatform zichzelf op de kaart als een speler van wereldformaat. Het succes duurde uiteindelijk van mei 2019 tot en met begin november 2022.

Daarna werd duidelijk dat het succes voor een belangrijk gedeelte gebaseerd was op gebakken lucht. De jonge leiding van FTX begon te gokken met de tegoeden van klanten en dat ging faliekant mis. Uiteindelijk resulteerde dat in het verliezen van ruim 2 miljard dollar aan klant-tegoeden. 

“Dit is één van de meest brutale fraudezaken die ooit gepleegd is. Het verhaal doorkruist alle lagen van de samenleving met beroemdheden, politiek, wetenschap, technologie, criminaliteit, sex, drugs en de toekomst van de financiële sector. De spil van het verhaal is een extreem mysterieus figuur met complexe en in potentie gevaarlijke motieven. Wij willen dit doorgronden”, aldus de gebroeders Russo.

Niet de eerste serie in dit genre

Het plan om de razendsnelle opkomst en implosie van Sam Bankman-Fried en zijn handelsimperium in een serie te gieten betekent niet het ontstaan van een nieuw genre. Eerder dit jaar lanceerde ook ‘The Dropout’, een serie over de Amerikaanse onderneemster Elizabeth Holmes. Zij was de oprichter van Theranos, een in het beroemde Silicon Valley gevestigde onderneming die een revolutionair apparaat voor bloedtesten ontwikkelde.

Uiteindelijk bleken de claims van Elizabeth Holmes en Theranos over de mogelijkheden van het apparaat een serie van leugens te zijn. Het bedrijf beloofde “met enkele druppels bloed” vele bloedtesten uit te kunnen voeren. Met die leugen wist het bedrijf uiteindelijk een waardering van 10 miljard dollar te bereiken in 2013.

Een waardering die, zo bleek later, gebaseerd was op gebakken lucht. FTX wilde in september 2021 nog 1 miljard dollar ophalen tegen een waardering van 32 miljard dollar. Zo lijkt het hele schandaal rondom FTX ruim drie keer groter te zijn dan dat van Theranos en Elizabeth Holmes. Alles bij elkaar het ideale recept voor een spannende mini-serie, waar Amazon over een paar maanden al mee op de markt wil komen. Wij wachten het in spanning af.

The post Regisseurs van ‘Avengers: Endgame’ bezig met mini-serie over FTX voor Amazon appeared first on BLOX | Nieuws.