Ripple Labs heeft een belangrijke, tussentijdse overwinning behaald. De rechter beveelt de SEC om documenten te overhandigen uit 2018. Dit is een toespraak van William Hinman die destijds de directeur was van de SEC corporate finance division.

Hinman zei in 2018 dat Ethereum geen security was en dat is een belangrijk precedent waar de verdediging van Ripple verder op wil bouwen. De rechtszaak is niet alleen van belang voor Ripple, maar dit kan het lot van veel cryptocurrency’s bepalen.

XRP koers schiet omhoog

Het nieuws dat de SEC interne documenten niet zomaar kan censureren, wordt door de markt als een overwinning beschouwd. De koers van XRP is dan ook met 7% gestegen.

Waar gaat de rechtszaak van Ripple over?

In december 2020 werd Ripple aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De SEC houdt toezicht op de effectenmarkt en claimt dat XRP geen crypto is, maar een effect.

Zo zou Ripple een aantal effectenwetten hebben overtreden, dezelfde wetten waar de SEC zeggenschap over heeft.

Specifiek zijn er bij livegang van de XRP-ledger in 2012 (de blockchain van Ripple) 100 miljard XRP-coins gecreëerd. Hiervan is 80% door de oprichters aan de Ripple Foundation gegeven.

De SEC vecht aan dat elke keer als er een XRP uit de wallet van de Ripple Foundation verstuurd werd (door verkoop, weggeven of iets anders) dit een ongeregistreerde verkoop is van een effect.

Niet alleen wordt Ripple aangeklaagd, ook de twee founders Brad Garlinghouse en Chris Larsen worden vermeld in de aanklacht.

“Larsen en Garlinghouse speelden allebei een belangrijke rol bij het onderhandelen over en goedkeuren van Ripple’s Institutional Sales en andere aanbiedingen van XRP aan individuele investeerders.”

Ripple heeft een enorme schatkist en vecht met hand en tand (en een leger advocaten), ze zijn het er niet mee eens dat XRP onder de effectenwetgeving zou moeten vallen.

Waarom wil SEC de documenten niet delen met Ripple?

Tijdens een conferentie in juni 2018 zei Hinman dat het Ethereum-netwerk, de cryptocurrency en transacties geen effectengerelateerde activiteiten zijn.

‘Op basis van mijn begrip van de huidige staat van Ether, het Ethereum-netwerk en zijn gedecentraliseerde structuur, zijn huidige aanbiedingen en verkopen van Ether geen effectentransacties.’

Dit schept een precedent voor Ripple, en ze willen dit dan ook al te graag gebruiken. De SEC heeft geprobeerd om de documenten buiten de rechtszaak te houden. Rechter Sarah Netburn vond dat de woorden van de voormalig directeur niet beschermd hoefden te worden en dat deze dus gebruikt mochten worden.

Twee rechters oordelen in voordeel Ripple

De SEC vroeg de rechter om haar uitspraak te heroverwegen, maar ze weigerde dit omdat ze toch tot dezelfde conclusie zou komen.

Advocaten van de financiële waakhond SEC diende drie bezwaren in waardoor een andere rechter moest beslissen over het vrijgeven van deze documenten. Rechter Analisa Torres werd de aangewezen persoon, maar ook zij oordeelde dat de documenten gebruikt mochten worden.

De SEC is nu verplicht om documenten van de toespraak van Hinman te overleggen, waarin hij in 2018 dus zei dat Ethereum geen effect is.

De belangrijkste vraag was of de toespraak van Hinman op persoonlijke titel was, of onder de vlag van de SEC. De SEC zegt namelijk dat de documenten kunnen worden gebruikt ‘om mogelijk bewijs van beschuldiging te verkrijgen of om getuigen tijdens het proces te beschuldigen, waaronder Hinman.’

De twee rechters kwamen tot dezelfde conclusie dat de spraakdocumenten van Hinman over de status van crypto als effect van hemzelf waren en niet van de SEC. Dit betekent dat de SEC dit niet wettelijk kan afschermen bij een rechtelijk verzoek.

Daarnaast kon rechter Torres geen fout vinden in de beoordeling van rechter Netburn over de inhoud van de documenten. Het juridische advies van Hinman wordt niet beoordeeld als poging om ‘toekomstig gedrag te sturen’ of ‘gedrag in het verleden te beoordelen.’

Ondertussen probeert de SEC zijn oud-medewerker zwart te maken door te spreken van een belangenconflict. Hinman zou namelijk contact hebben met investeerders en oprichters van Ethereum, waardoor zijn uitspraak dat ether geen effect is, gekleurd is.

Einde rechtszaak in zicht

Ripple en zijn twee directeuren Larsen en Garlinghouse hebben door de uitspraak van de rechter een sterk argument in handen. De rechtszaak duurt al twee jaar en dit zorgt ervoor dat de overwinning weer een stapje dichter bij komt.

The post Rechtszaak geeft Ripple tussentijdse overwinning, XRP stijgt 7% appeared first on BLOX | Nieuws.