De Amerikaanse centrale bank begon in maart 2022 aan de meest agressieve campagne van renteverhogingen uit zijn geschiedenis. Het doel van de renteverhogingen was natuurlijk om de inflatie omlaag te krijgen. Veel economen hadden echter verwacht dat die agressieve rentecampagne een recessie zou veroorzaken.

Verrassend genoeg is die recessie tot op heden uitgebleven, maar nieuwe data begint voor twijfels te zorgen. Komt er alsnog een recessie? En wat betekent dat voor de Bitcoin koers?

Spaargeld Amerikaanse consument raakt op, recessie in aantocht?

In aanloop naar de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank hadden we natuurlijk te maken met de COVID-19 pandemie. Om te voorkomen dat de economie gedurende die periode in het slop zou raken, deelde de Amerikaanse overheid gratis geld uit aan zijn bevolking.

Daardoor (en vanwege het feit dat het lastig was om op vakantie te gaan en op andere manieren geld uit te geven) bouwden Amerikanen gedurende de pandemie een goed gevulde spaarpot op.

Die spaarpot bleek tijdens de agressieve rentecampagne van de Amerikaanse centrale bank cruciaal. Ondanks de renteverhogingen bleef de gemiddelde Amerikaan rustig consumeren en daardoor merkte de economie vrij weinig van de renteverhogingen.

Enkele uren geleden publiceerde Game of Trades echter deze verontrustende grafiek. Wat we hier zien is dat de overtollige spaartegoeden van de Amerikaanse consument volledig zijn verdwenen.

Kan dit het kantelmoment zijn voor de Amerikaanse economie en krijgen we alsnog de recessie die niemand meer verwacht?

Wat betekent deze ontwikkeling voor Bitcoin?

De Bitcoin koers presteert al maanden fantastisch. Dat had in eerste instantie natuurlijk te maken met het optimisme over de komst van de Spot Bitcoin ETFs en momenteel met het succes van de ETFs. Ook de naderende halving speelt een rol.

Maar vergeet ook niet dat iedereen voor 2023 een recessie voorspelde, die er uiteindelijk niet kwam. Nu zet vrijwel iedereen in op een “zachte landing” voor de Amerikaanse economie.

Het uitblijven van de recessie, waardoor het sentiment veranderde, heeft ongetwijfeld een positieve uitwerking op de Bitcoin koers gehad. De markt rekent nu niet meer op een recessie en dat positieve gevoel zit ook in de Bitcoin koers verwerkt.

Komt de recessie alsnog? Dan zou dat weleens een zure verrassing kunnen zijn. Dat neemt niet weg dat het alsnog mogelijk is dat Bitcoin goed blijft presteren, want als de Spot Bitcoin ETFs op deze manier kapitaal blijven ophalen, dan heeft Bitcoin weinig te vrezen.

The post Recessie-gevaar voor Bitcoin? Spaargeld Amerikaanse consument is op appeared first on BLOX | Nieuws.