Duitsland ligt onder vuur in Europa voor het vrijmaken van 200 miljard euro om de bevolking en industrie te steunen bij het betalen van de energierekening. De Europese Unie wil als eenheid een prijsplafond instellen voor gas, maar Duitsland werkt daar niet aan mee. Onze oosterburen trekken hun eigen plan en daar is Europa niet blij mee.

‘We kunnen ons niet opsplitsen’

Mario Draghi, de huidige president van Italië, is van mening dat het steunpakket van Duitsland de eenheid in Europa ondermijnt. “De energieprijzen vormen een dreiging voor heel Europa, we kunnen ons beleid niet opsplitsen op basis van de ruimte in onze nationale budgetten”, aldus Draghi. De Italiaanse president is bang dat Duitsland zichzelf hiermee weet te redden, maar dat de zwakkere broeders daar juist aan onderdoor gaan.

Ook de Franse minister van Financiën en zijn Ierse collega Paschal Donohoe zijn voor een Europees gecoördineerde reactie op het probleem. Zij werden op woensdag bijgestaan door Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, die opnieuw opriep tot een Europees prijsplafond op gas. De Hongaarse premier Viktor Orbán is mogelijk nog kritischer dan zijn collega’s en noemt het steunpakket van Duitsland “kannibalisme.”

Gaat Duitsland te ver?

Het is lastig te zeggen of Duitsland hiermee over de schreef gaat. We zijn uiteindelijk samen in de Europese Unie gestapt om daar een succes van te maken. Door de jaren heen is wel gebleken dat dit voor Duitsland geen hele gunstige deal is geweest. De onderstaande grafiek toont hoeveel de rest van de Europese Unie bij Duitsland (lichtblauwe lijn) in het krijt staat. Als je er op deze manier naar kijkt is het niet vreemd dat de Duitsers ergens een grens trekken.

Het is logisch dat de leiders van andere landen het daar niet mee eens zijn, want die moeten straks ineens zelf weer de rekening gaan betalen. Daarnaast zal het Duitse steunpakket de gasprijzen alleen maar verder opdrijven, waardoor de zwakkere broeders mogelijk nog meer in de problemen komen. Opvallend is dat de betaalbalans van Duitsland voor de financiële crisis van 2008 nog niet extreem in de plus stond. Inmiddels is er, zoals je in de grafiek kunt zien, geen sprake meer van enige balans.

Steunpakket Duitsland in vergelijking met andere landen

Het steunpakket van Duitsland betreft ongeveer 8 procent van het BBP van het land. Daarmee ligt de steun van Duitsland aan zijn eigen bevolking een stuk hoger dan het Europees gemiddelde. Dat ligt ergens rond de 3 procent van het BBP. Overigens blijkt het Verenigd Koninkrijk zijn burgers ook meer te steunen, daar ligt de steun voor de energierekening op 6 procent van het BBP.

We moeten echter niet vergeten dat de Duitse industrie de machinekamer van Europa is. De productie van de Duitse industrie was in 2021 alleen al groter dan het totaal van Italië, Frankrijk en Ierland bij elkaar. Duitsland is gebouwd op veel energie-intensieve bedrijven, waardoor het belangrijk voor ze is om de energierekening zo laag mogelijk te houden.

Voor de inflatie is het geen goede zaak, maar vanuit Duits perspectief is het op deze manier meer te begrijpen dat de overheid met dit steunpakket komt. “Hoewel de Duitse bedrijven zullen profiteren van lagere energiekosten, moeten de collega’s in andere Europese landen het doen met duurdere energie”, aldus Nick Andrews van Gavekal Research tegenover de Financial Times.

The post President Italië: ‘Energiepakket Duitsland van 200 miljard euro ondermijnt eenheid in Europa’ appeared first on BLOX | Nieuws.