Nayib Bukele, de president van El Salvador, sprak afgelopen week op het CPAC-congres. Dat staat voor Conservative Political Action Conference. De bitcoiner kaarte daar het fiatprobleem aan, zonder direct zélf te verwijzen naar bitcoin als oplossing.

“Als ik met mijn conservatieve vrienden praat, dan vertellen ze mij altijd dat het probleem de hoge belastingen zijn. Maar ze hebben het verkeerd. (…) Het is niet het echte probleem. Het echte probleem is het feit dat deze belastingen niet écht de overheid financieren.”

Bukele kaart aan dat de belastingen in de Verenigde Staten veel hoger zijn dan in andere landen. Hij vervolgt:

“De overheid financiert zichzelf door Treasury Bonds. Met papier. En wie koopt ze? Uiteraard de Federal Reserve. En hoe kopen ze dit? Door geld te printen! En hoe wordt dit geprinte geld gedekt? Door de staatsobligaties zélf!”

Vanuit het publiek komt een gevatte kreet: “Bitcoin!” Bukele gaat er niet op in, maar je kunt tussen de regels lezen en met de wetenschap dat hij een bitcoinfan is, wel volgen dat hij het over een schaars geldstandaard heeft, waarbij geld en de staat van elkaar zijn gescheiden.

Bekijk de video vooral zelf!

“Iemand kan zich afvragen: Als de overheid geld uit lucht kan printen, waarom innen ze dan belastingen? Het antwoord is simpel: het echte probleem is dat je hoge belastingen betaalt vanwege de illusie dat je de overheid financiert, maar dat doe je niet. De overheid is gefinancierd door papier dat is gedekt door papier. Het is een bubbel.”

El Salvador maakte in 2021 van bitcoin een wettig betaalmiddel, als neutraal, mondiaal en onprintbaar geldsysteem. Ook wil het dit jaar zogenoemde Bitcoin Bonds lanceren, waarbij de overheid gefinancierd wordt door geld van investeerders.


The post President El Salvador haalt uit: “Overheden financiëren zichzelf door geld te printen” appeared first on Bitcoinmagazine.nl.