Mykhailo Fedorov, de Oekraïnse vice-premier en minister van digitale transformatie, is dankbaar voor alle donaties de het land tot nog toe heeft mogen ontvangen. Op paasdag bedankte hij in het bijzonder iedereen die cryptocurrency aan zijn land heeft gedoneerd.

Bedankt voor donaties

In bovenstaande tweet bedankt Fedorov voor alle gedoneerde crypto aan Aid for Ukraine. Dat hij fan is van cryptocurrency is wel duidelijk. De opbrengst wordt gebruikt voor verschillende doeleinden om het verzet bij te staan tijdens de Russische inval.

Hierboven lijkt hij te zeggen dat crypto voorgoed een belangrijke rol zal hebben. Aid for Ukraine heeft met de donaties weer 200 sets ballistische platen van klasse 4 kogelvrije vesten verzonden.  “Hoe beter de uitgeruste soldaten – hoe eerder de Oekraïense overwinning.”

De fiat-donaties, die vanuit Europa en de Verenigde Staten zijn gestuurd, zijn van veel grotere orde dan de crypto-donaties, maar crypto zorgt ervoor dat elk individu direct kan doneren – zonder dat er goede doelen organisaties en hun respectievelijke banken tussen zitten. 

Snel opgezet

Slechts enkele dagen nadat de Russische invasie begon, startte de Oekraïense regering Aid for Ukraine, een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) in samenwerking met blockchain-service Everstake en crypo-exchange FTX. Het doel was om iedereen ter wereld één adres te geven om crypto aan te kunnen doneren, deze worden uitsluitend gebruikt om de verdediging van Oekraïne bij te staan. 

Vrij snel nadat het Russische leger begon met de inval van Oekraïne begon de 31-jarige Fedorov met zijn plan. Hij droeg zijn tijdelijke plaatsvervanger op om officiële wallets van de overheid op te zetten die betalingen in cryptocurrency konden accepteren. Dit plan groeide snel uit tot de Aid for Ukraine-website, die donaties accepteert in negen cryptocurrency’s waaronder bitcoin, ether, tether, solana en dogecoin.

Honderden miljoenen gedoneerd

De eerste Russen staken de grens over op 24 februari, en binnen no time leek de wereld zich te scharen achter Oekraïne. Dat zie je aan de vele donaties en bijvoorbeeld de vrijwilligers die zich inzetten voor Oekraïense vluchtelingen.

Ook de cryptowereld roerde zich. Binnen een maand was er voor meer dan 100 miljoen euro aan crypto gedoneerd. De Oekraïense regering had op 19 maart de helft hiervan al uitgegeven, aan duizenden kogelvrije vesten, voedselrantsoenen, helmen en medische benodigdheden.  

Aanvankelijk werden twee fondsen opgericht, een voor humanitaire doeleinden en de andere ter ondersteuning van het Oekraïense leger. Nadat het geweld in Oekraïne echter escaleerde, werden de fondsen samengevoegd en volledig gericht op de ondersteuning van het leger.

Van shit naar hit

Ondanks de bijdrage die crypto heeft weten te leveren, ging het niet allemaal van een leien dakje.

In de begindagen van het conflict wilde Fedorov een eigen crypto van Oekraïne uitgeven. Dit zou een symbolisch gebaar voor de zaak van Kiev zijn, maar het project werd uiteindelijk geannuleerd.

Om het nog erger te maken, grepen mensen de kans om nepversies van de geplande, door de overheid uitgegeven cryptovaluta te maken en op de markt te brengen.

Gelukkig rechtte Fedorov het schip snel en dat heeft geleid tot honderden miljoenen aan cryprodonaties.

The post Paasboodschap: bedankt voor alle crypto donaties aan Oekraïne appeared first on BTC Direct | Nieuws.