Cryptocurrency exchange FTX heeft Joseph Bankman en Barbara Fried, de ouders van oprichter Sam Bankman-Fried, aangeklaagd en beschuldigd van het misbruiken van hun invloed om miljoenen dollars te verdienen.

Uit de gerechtelijke documenten (PDF) blijkt dat zij hun posities gebruikten om persoonlijk voordeel te behalen, over de rug van de debiteuren en crediteuren van het bedrijf.

Ouders Bankman-Fried hebben miljoenen gebruikt

Begin deze week bleek dat debiteuren van FTX en Alameda Research een klacht hadden ingediend om schade te verhalen die was veroorzaakt door frauduleuze overdrachten, schending van fiduciaire plichten en ander vermeend wangedrag.

‘Als ouders van Bankman-Fried hebben Bankman en Fried hun toegang en invloed binnen de FTX-onderneming uitgebuit om zichzelf, direct en indirect, met miljoenen dollars te verrijken, en willens en wetens ten koste van de debiteuren in deze Chapter 11-zaken en hun crediteuren.’

FTX was eigenlijk een familiebedrijf

Eigenlijk was FTX een familiebedrijf. Naar buiten toe leek het daar natuurlijk niet op, het bedrijf presenteerde zich als een geavanceerde crypto-exchange waar code en moraal belangrijk was.

Maar in de indiening valt te lezen: ‘En samen hebben Bankman en Fried miljoenen dollars uit de crypto-wereld overgeheveld. FTX Group voor hun eigen persoonlijk voordeel en de door hen gekozen goede doelen.’

In 2022 kochten vader en moeder onroerend goed van 16,4 miljoen dollar op de Bahama’s met geld van het bedrijf.

De rechtszaak heeft ook betrekking op hun betrokkenheid bij aanzienlijke politieke en charitatieve donaties, schijnbaar om hun eigen status te vergroten.

Status kopen voor de familie Bankman-Fried

Bankman had met trots aangeprezen dat hij een vroege investeerder was in Alameda, de handelstak van de FTX Group die door insiders werd gebruikt om miljarden dollars aan klanten- en beleggersfondsen te verduisteren, aldus de indiening.

Uit dezelfde papieren bleek dat vader Bankman werd beloond voor ‘het helpen van de fraude van de FTX Insiders’.

Hij ontving miljoenen dollars aan onverdiende ‘geschenken’ en onroerend goed, vloog met privé-gecharterde vliegtuigen, besteedde hotelovernachtingen van 1.200 USD per nacht en verscheen in een Super Bowl-commercial met Seinfeld-schrijver Larry David, maanden voordat de FTX Group implodeerde.

Bovendien zouden Bankman-Fried hebben aangedrongen op tientallen miljoenen dollars aan (politieke) donaties, onder meer aan Stanford University. Deze donaties waren bedoeld om de professionele en sociale status van Bankman-Fried te vergroten ten koste van de FTX Group.

Stem jij BLOX naar de top? Laat je horen en maak kans op een prijs!

Geniet jij dagelijks van BLOX? Laat dan van je horen! BLOX is namelijk maar liefst twee keer genomineerd voor Website van het jaar in de categorieën ‘Financieel’ en ‘Financiële apps’! En om deze prijzen daadwerkelijk in de wacht te slepen, hebben wij jouw stem dubbel nodig. Stem dus snel op zowel de site als op onze app en maak ook nog eens kans op toffe prijzen! Stemmen kan tot en met 20 oktober. Kunnen we rekenen op jouw support?

The post Ouders van Sam Bankman-Fried aangeklaagd door crypto-bedrijf van zoon appeared first on BLOX | Nieuws.