Justin Bons, oprichter van cryptofonds Cyber Capital, noemt bitcoin technisch gezien een van de slechtste cryptocurrency’s. Hij vergelijkt bitcoin met andere crypto’s en concludeert dat die technisch veel verder zijn dan bitcoin. Bons zegt dat bitcoin niets meer is dan een speculatieve asset.

Hoe vertel je iemand dat je bitcoin niet begrijpt zonder te vertellen dat je bitcoin niet begrijpt? Zo dus.

Veel moeilijke woorden over Bitcoin

De Nederlander verdeelde zijn betoog over 11 tweets. Het komt er op neer dat de waardepropositie van Bitcoin al lang is verslechterd als gevolg van een gebroken langetermijnbeveiligingsmodel. Ook zegt hij dat bitcoin relatief zwakke economische kwaliteiten en een gebrek aan capaciteit, programmeerbaarheid en composabiliteit bezit.

Dat laatste woord moesten wij opzoeken op Google, hij lijkt hiermee te wijzen op een gebrek aan duurzaamheid. Maar wij staan uiteraard open voor een betere uitleg, dus deel ze in de comments.

Bons is de founder en Chief Investment Officer van naar eigen zeggen het oudste cryptofonds van Europa. Cyber Capital is opgericht in 2015 en gaat in ieder geval al een tijdje mee. Hiermee heeft de Nederlander een enorme staat van dienst opgebouwd, dus alle reden om hem serieus te nemen.

Bitcoin sinds 2014 hetzelfde

Laten we zijn tweets en kritiek op bitcoin eens onder de loep nemen. In een van zijn 11 tweets betoogt Bons dat bitcoin sinds 2014 te weinig is veranderd, denk aan de beslissing om de limiet voor de blokgrootte niet te verhogen, wat een “grote afwijking van de oorspronkelijke visie en het doel van Bitcoin” betekent.

Hij lijkt hiermee te wijzen op het ontstaan van Bitcoin Cash in 2017. Dit is een aangepaste kopie van bitcoin, waar de transactieblokken destijds niet 1 MB waren, maar 8 MB (inmiddels al een paar keer verhoogd). Het idee is dat grotere blokken meer transacties met zich mee kunnen brengen, en daarmee de transactiekosten lager zijn en er meer transacties per seconde uitgevoerd kunnen worden.

Nadeel van grotere blokken op Bitcoin

Het nadeel is dat de blockchain simpelweg te groot wordt qua MB’s voor normale computers. Een van de belangrijkste eigenschappen van Bitcoin is dat het netwerk decentraal is. Hoe groter de blockchain, des te minder normale computers deze kunnen downloaden en verifiëren. Hierdoor zullen er minder full nodes zijn en wordt een crypto steeds een beetje meer gecentraliseerder.

Als een blockchain echt te groot wordt, dan zou het kunnen dat nodes en miners gebruik moeten maken van derde partijen die de blockchain hosten. Zoals je wellicht kan raden, druist dit helemaal in tegen het idee dat je baas bent over je eigen geld, en geen bank of derde partij nodig hebt.

Smart contracts, privacy en schaalprobleem

Bons gaat verder: “De wereld is ook verder gegaan en vooruitgegaan. Ik herinner me dat er vroeger werd gezegd dat BTC gewoon de beste technologieën zou gebruiken. Dit proefschrift is duidelijk volledig mislukt, aangezien BTC geen smart contracts, privacytechnologie of schaaldoorbraken heeft.”

Het klopt dat de Bitcoin blockchain geen smart contracts heeft, niet de laatste privacytechnologie bezit en nog steeds niet veel transacties per seconde aan kan. Toch worden deze problemen opgelost, niet op Bitcoin zelf, maar op een tweede laag die over de blockchain wordt gelegd.

Stacks en Bitcoin Lightning

Zo werkt Stacks aan de implementatie van smart contracts op een tweede laag van Bitcoin en wordt het schaalprobleem en de roep om meer privacy opgelost door het Lightning Network. Laatstgenoemde wordt ook gezien als het toekomstige betaalsysteem van Bitcoin.

Zowel Stacks als het Lightning Network maakt gebruik van het meest robuuste en veiligste netwerk van de wereld: Bitcoin.

Bons voegde eraan toe dat concurrerende netwerken superieure token-ontwerpmethoden hebben ingevoerd:

‘De economische kwaliteiten van BTC zijn ook ongelooflijk zwak. BTC concurreert met cryptocurrency’s die een negatieve inflatie kunnen bereiken, alternatieven zoals AVAX, NEAR & EGLD.’

‘Als Bitcoin niet gauw innoveert, dan zal BTC niets meer zijn dan een speculatieve investering,’ aldus Bons.

The post Oprichter Nederlands fonds: Bitcoin is een van de slechtste cryptocurrency’s appeared first on BTC Direct | Nieuws.