Truth Labs, de maker van de Goblintown NFT-collectie, wordt ervan beschuldigd zijn kopers op te lichten. De plaatjes van de NFT’s veranderden deze week opeens allemaal in precies hetzelfde plaatje van een middelvinger.

“Fuck royalties. Fuck supporting building and creatives. Flipping is the heart of what makes Web3 special. Honor the flipper, fuck the community. Long live the slow rug,” staat er nu op alle 10.000 geanimeerde NFT’s.

Goblintown holders krijgen nieuwe NFT’s

Van oplichting is gelukkig geen sprake. Mensen die een Goblintown NFT bezitten, krijgen binnenkort namelijk gewoon een exacte replica van hun oude NFT toegestuurd. De NFT’s die veranderd zijn in een middelvinger zijn niet meer te verhandelen en dus waardeloos.

Maar waarom worden er dan nieuwe NFT’s gemaakt? Omdat de oude/huidige NFT’s op een smart contract runnen dat ongunstig is voor Truth Labs. Het smart contract moet veranderen en dus zijn er nieuwe NFT’s nodig, aangezien die niet overgezet kunnen worden.

De reden voor het nieuwe smart contract is vooral geld. Veel NFT exchanges verplichten kopers en verkopers van NFT’s niet meer om een ‘creator fee’ te betalen, waar dat vroeger wel zo was. Zo verdiende Trust Labs bijvoorbeeld 7,5% op elke verkoop van een Goblintown NFT. Het nieuwe smart contract zorgt ervoor dat ze alsnog een creator fee kunnen forceren.

De keuze voor de middelvinger en aparte tekst als vervanger lijkt dus vooral een cynische grap te zijn richting kopers en verkopers van NFT’s. Binnen die gemeenschappen heerst vaak vooral de drang om geld te verdienen en is er vaak weinig waardering voor de makers van projecten.

Alle Truth Labs projecten zullen vanaf nu een 5% creator fee hebben.

Toch is het zorgelijk..

De ophef die binnen de NFT-wereld ontstond was vooral om het veranderen van de plaatjes. Mensen kopen NFT’s soms wel voor honderdduizenden euro’s, en als die NFT’s zomaar veranderen is dat zeker een probleem.

Op Twitter barst het vooral los met de kritische vraag: “Als ik een NFT bezit waarvan het plaatje elk moment kan veranderen, ben ik dan wel de eigenaar?” Mensen vergelijken het ook met het kopen van een Ferrari, om de volgende dag opeens een Fiat Panda in je garage te zien staan.

En dat baart zorgen, want niet alleen Trust Labs is in staat zijn NFT’s zomaar te veranderen. Bijna elk project op Ethereum, Solana en andere altcoins is daartoe in staat. De foto’s en data die horen bij de NFT, worden bij zulke projecten namelijk niet rechtstreeks op de blockchain opgeslagen en zijn dus veranderbaar.

De enige blockchain waar het vooralsnog niet mogelijk is om NFT’s buiten de blockchain om op te slaan is die van Bitcoin. Bitcoin NFT’s, ook wel Ordinals genoemd, kunnen vanwege de beperkingen van de Bitcoin-blockchain juist alleen rechtstreeks op de blockchain opgeslagen worden.

Hele kleine stukjes Bitcoin, oftewel satoshi’s, worden als het ware met een foto gegraveerd. De foto zit vanaf dan voor altijd vast aan dat kleine stukje Bitcoin en kan dus nooit veranderen.

Toch lijkt de interesse voor zowel Bitcoin NFT’s als Ethereum NFT’s af te nemen. De cryptomarkt zit in een flinke trend omhoog, maar de veel risicovollere NFT’s blijven achter. De waarde van NFT’s wordt betwijfeld en er is nu dus nog een probleem bijgekomen: Plaatjes kunnen zomaar veranderen.

The post Ophef in de NFT-wereld: Ethereum NFT-project past zomaar plaatjes aan appeared first on BLOX | Nieuws.