Satoshi Nakamoto lanceerde in januari 2009 het Bitcoin netwerk en sinds dat moment is Bitcoin erin geslaagd om zichzelf op te werken tot een financiële asset van wereldformaat. Helaas trekt die gigantische waardestijgingen ook veel oplichters aan, waardoor de industrie vanaf de begindagen bolstaat van de hackers en criminelen. Nu blijkt uit een nieuw rapport van Chainalysis dat de criminaliteit binnen crypto in 2023 met 65 procent is gedaald ten opzichte van 2022.

Positieve ontwikkeling

Oplichters wisten volgens Chainalysis ongeveer 3,3 miljard dollar minder kapitaal binnen te slepen dan in 2022. Dat zorgt ervoor dat de criminaliteit dit jaar met 65 procent is gedaald ten opzichte van dezelfde periode in het afgelopen jaar.

Waar oplichters in de eerste zes maanden van 2022 nog 4,3 miljard dollar ophaalden, scoorden ze in 2023 nog maar een buit van 1 miljard dollar. Wat ons betreft is dat nog steeds 1 miljard dollar teveel, maar het gaat in ieder geval de goede kant op.

Verder weet Chainalysis te melden dat “riskante entiteiten” zoals beursplatformen die een hoger risico van oplichting met zich meedragen, een daling van 42 procent moesten opschrijven voor de kapitaalinstroom. Wat dat betreft lijkt het erop dat de ineenstorting van FTX mensen wakker heeft gemaakt en dat individuen beter onderzoek doen naar de beursplatformen waar zij voor kiezen.

Opvallende cijfers

De cijfers zijn opvallend te noemen, omdat goede koersprestaties van Bitcoin en de rest van de markt meestal betekenen dat de opbrengsten voor oplichters ook toenemen. “Meestal resulteren positieve koersbewegingen in hogere opbrengsten voor oplichters, mogelijk omdat FOMO het makkelijker maakt voor oplichters om hun ideeën te pitchen aan slachtoffers. De drastische daling van de opbrengsten in 2023 breken echter met die trend”, aldus de positieve verklaring van Chainalysis.

Sinds de start van 2023 is de Bitcoin koers met ruim 80 procent gestegen. Waar in november 2022 nog een koers van 15.500 dollar werd aangetikt, handelen we momenteel rond de koers van 30.300 dollar.

Het rapport van Chainalysis is jammer genoeg niet alleen maar positief. De oplichting met zogenoemde ransomware zit namelijk in de lift. We spreken van ransomware als het gaat om software die de computer van het slachtoffer in kwestie op slot gooit of bepaalde data gijzelt.

Vervolgens is het slachtoffer gedwongen om crypto over te maken om zijn computer of de data in kwestie terug te krijgen. Als ransomware-criminelen op deze voet doorgaan, dan halen ze volgens Chainalysis 898,6 miljoen dollar op voor het einde van 2023.

The post Opbrengsten crypto-criminelen dalen met 65 procent in 2023 appeared first on BLOX | Nieuws.