De transactiekosten van Bitcoin rijzen de pan uit! Sinds 1 januari is het maar liefst 38 keer duurder geworden om Bitcoin te verzenden.

Alle data in dit artikel komt van Ycharts.

Kosten Bitcoin hard gestegen

Op 1 januari van dit jaar bedroeg de gemiddelde vergoeding voor een Bitcoin-transactie slechts 0,629 dollar. Vandaag, op 29 december, is deze kostenpost gestegen naar maar liefst 23,89 dollar. Dit enorme verschil vertegenwoordigt een toename van 3692%, wat neerkomt op bijna 38 keer de initiële kostprijs.

Ycharts meet dit in onderstaande grafiek door te kijken naar het gemiddelde van de voorgaande 7 dagen. De Bitcoin Average Transaction Fee meet de gemiddelde vergoeding in USD wanneer een Bitcoin-transactie door een mijnwerker wordt verwerkt en bevestigd. Deze kosten zijn cruciaal voor zowel gebruikers als mijnwerkers op het Bitcoin-netwerk.

Voor gebruikers van het Bitcoin-netwerk betekent deze stijging van transactiekosten dat het duurder is geworden om Bitcoin te versturen of te ontvangen. Dit heeft directe gevolgen voor de financiële overwegingen van Bitcoin-gebruikers en kan van invloed zijn op de frequentie en grootte van hun transacties.

Voor miners, degenen die transacties valideren en toevoegen aan de blockchain, betekent dit een potentieel hogere beloning voor hun diensten.

Heb je Bitcoin in BLOX en ben je bang dat dit aan jou wordt doorberekend? Geen zorgen, BLOX kan je zien als een eigen eco-systeem. De fee op koop of verkoop van coins is niet afhankelijk van de rest van het Bitcoin netwerk.

In historisch perspectief plaatsen

De Bitcoin koers is nog tientallen procenten verwijderd van een all time high, gevoelsmatig zitten we daar nog ver van af. Toch zijn de transactiekosten ontzettend hoog. Is dat normaal?

Als we iets verder uitzoomen, dan zien we dat de transactiekosten in 2021, toen de koers op z’n hoogst was, twee keer zo hoog waren. Het is vandaag wel hoog, maar nog niet zo gek als toen.

Wat nu mee kan spelen, zijn de zogenaamde inscriptions. Dit zijn NFT’s op de blockchain van Bitcoin, die waren er toen nog niet.

The post Ook Bitcoin heeft last van inflatie, transacties zijn 38x duurder dan een jaar geleden appeared first on BLOX | Nieuws.