Als er een jaar was om met z’n allen de handdoek in de ring te gooien, dan was het wel 2023. Tientallen schandalen, onderzoeken, faillissementen en scams maken het soms lastig om crypto niet voor dood te verklaren.

Bron: Tradingview

Maar ondanks alle slechte publiciteit die onze sector dit jaar heeft gekregen, is de totale marketcap toch mooi met 111% gegroeid. Dat zie je in de grafiek hierboven.

Juridische acties markeren 2023

2023 begon met een spreekwoordelijke knal.

Sam Bankman-Fried, CEO van FTX, verscheen voor de rechter in New York. Het was een van de eerste grote acties tegen cryptobedrijven. Overigens, dit is geen waarde-oordeel, juridische actie tegen SBF is geoorloofd.

De rest van het jaar was niet veel beter. SEC-onderzoeken en aanklachten van het ministerie van Justitie leidden tot problemen voor FTX, Binance, Tron, Tornado, Gemini en Genesis.

Ook de kritiek van traditionele financiële ‘leiders’ was niet van de lucht. Charlie Munger, medeoprichter van Berkshire Hathaway, noemde crypto een plaag en riep op tot een verbod. Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase, zei dat crypto alleen door criminelen werd gebruikt.

‘Ik ben altijd diep tegen crypto, bitcoin, enzovoort geweest. De enige echte use case hiervoor zijn voor criminelen, drugshandelaren … het witwassen van geld en belastingontwijking.’

Daarmee heeft Dimon politieke punten gescoord bij onder andere de Amerikaanse Elizabeth Warren.

Een mooi uiteinde

Toch, ondanks alle tegenslagen kan je 2023 geen cryptowinter noemen. De koers van Bitcoin is sinds vorig jaar meer dan verdubbeld. Dit is grotendeels te danken aan de verwachting dat de SEC in 2024 beursgenoteerde bitcoinfondsen zal goedkeuren.

Een jaar geleden leek het alsof de cryptowereld aan het afbrokkelen was. Maar nu, aan het einde van 2023, is er weer veel nieuwe belangstelling voor crypto. ‘Zelfs traditionele beleggers zouden een kleine allocatie aan bitcoin moeten overwegen’, schreef een Bloomberg-columnist gisteren nog.

The post Ondanks alle schandalen is crypto (nog steeds) niet dood appeared first on BLOX | Nieuws.