Het gaat goed met de nationale schuld van El Salvador, het land kan zijn financiële verplichtingen nakomen. De stijging van de waarde van El Salvadoraanse obligaties lijkt hand in hand te gaan met de indrukwekkende winsten van Bitcoin dit jaar.

Er is dus een hernieuwde vraag naar het overnemen van de schulden van El Salvador, dat laat zien dat er vertrouwen is in het land dat Bitcoin als wettig betaalmiddel heeft.

El Salvador betaalt schulden terug

Een jaar geleden hadden de rendementen op de 10-jarige schuld van El Salvador een ontmoedigende 24% bereikt, vergelijkbaar met noodlijdende economieën zoals Oekraïne en Argentinië. De hogere rente op obligaties is een weerspiegeling van het hogere risico dat aan deze obligaties is verbonden.

Maar tegen alle verwachtingen in, toonde de regering van het land veerkracht door in januari 800 miljoen dollar aan kortetermijnschuld terug te betalen, inclusief rente, en daarmee zowel de mediaspeculaties als de projecties van ratingbureaus te weerleggen.

El Salvador en Bitcoin

De beslissing om Bitcoin als wettig betaalmiddel te accepteren in september 2021 was een gedurfde zet van de Salvadoraanse regering, onder leiding van president Nayib Bukele. Deze stap was bedoeld om het potentieel van cryptocurrency’s te benutten om financiële inclusie, overmakingen en economische groei in het land te bevorderen.

Het was ook bedoeld om buitenlandse investeringen en technologiebedrijven aan te trekken om zich in El Salvador te vestigen. De acceptatie van Bitcoin is sindsdien nauwlettend gevolgd door de wereldwijde financiële gemeenschap, met zowel lof als scepsis.

Obligaties El Salvador volgen Bitcoin

Tegenwoordig noteren de obligaties van El Salvador tussen 14% en 18% rendement, een bewijs van hun indrukwekkende prestaties ondanks dat ze worden bestempeld als een van de hoogst renderende ‘presterende’ noodlijdende kredieten. Dit opmerkelijke herstel wordt weerspiegeld door de koers van Bitcoin, die een dip ervaarde in de zomer van 2022, om vervolgens in de eerste helft van 2023 te herstellen.

Obligaties stijgen 60% in 2023

Financiële analisten en experts kijken nu met hernieuwde interesse naar de obligatiemarkt van El Salvador. De stijging van de waarde van de obligaties, bijna 60% dit jaar, heeft de aandacht van investeerders getrokken, waardoor El Salvador een aantrekkelijke optie is in de opkomende markt.

Hoewel de reis van El Salvador naar het omarmen van cryptocurrency’s nog in de kinderschoenen staat, heeft de succesvolle acceptatie van Bitcoin als wettig betaalmiddel ongetwijfeld een significante rol gespeeld in de financiële opleving van het land.

Analisten geloven dat deze stap, gecombineerd met sterk fiscaal beleid en de vastberadenheid van de regering om uitdagingen te overwinnen (bendegeweld), heeft bijgedragen aan het indrukwekkende herstel van de schuld van het land.

Wie weet dient El Salvador op termijn wel als blauwdruk voor andere landen.

The post Obligaties El Salvador stijgen 60% in 2023, komt dit door Bitcoin? appeared first on BLOX | Nieuws.