De Noorse regering zet een streep door Bitcoin mining. In een nieuw wetsvoorstel kondigt de regering haar intentie aan om cryptocurrency-mining streng te reguleren en mogelijk zelfs te verbieden.

Milieueffecten van Bitcoin

Deze drastische stap komt voort uit toenemende bezorgdheid over de milieueffecten van cryptomining. De datacenters die deze energie-intensieve processen faciliteren, stoten aanzienlijke hoeveelheden broeikasgassen uit, wat haaks staat op de ambitie van Noorwegen om een ​​duurzame samenleving te creëren.

‘Dit is een soort industrie die we in Noorwegen niet willen,’ aldus minister van Energie Terje Aasland.

De overvloed aan schone waterkrachtcentrales in Noorwegen heeft het land tot een aantrekkelijke hub voor Bitcoin-miners gemaakt, die op zoek zijn naar goedkope en betrouwbare energie. Echter, de aanzienlijke energiebehoefte van deze operaties heeft geleid tot alarmerende milieueffecten, waardoor de regering zich gedwongen voelde om in te grijpen.

Bron: https://ccaf.io/cbnsi/cbeci/mining_map

‘Het doel is om de industrie zo te reguleren dat we de deur kunnen sluiten voor de projecten die we niet willen,’ voegt minister van Digitalisering Karianne Tung toe.

Bitcoin rekenkracht in Noorwegen

De nieuwe wetgeving richt zich specifiek op datacenters die betrokken zijn bij cryptocurrency-mining. De regering bekijkt momenteel ook mogelijke maatregelen om de bestaande Bitcoin mining in het land af te schalen.

De toekomst van de lucratieve Bitcoin-mining in Noorwegen is nu onzeker. De strengere regelgeving en het potentiële verbod kunnen gevolgen hebben voor de industrie, maar ook op kleinere schaal voor de werkgelegenheid en de economie.

Volgens de ietwat gedateerde informatie van Cambridge Bitcoin Energy Consumption, vindt maar 0,74% van alle rekenkracht van het Bitcoin netwerk zich in Noorwegen.

De timing van deze maatregel is opmerkelijk, aangezien het slechts enkele dagen voor de langverwachte halving van Bitcoin plaatsvindt. Deze gebeurtenis, die ongeveer om de vier jaar plaatsvindt, halveert de beloning voor Bitcoin-miners, wat de rendabiliteit van hun operaties kan beïnvloeden.

Het besluit van Noorwegen om in te grijpen tegen Bitcoin mining staat niet op zich. Landen zoals Rusland en China hebben ook stappen ondernomen om de milieueffecten en de mogelijke risico’s van cryptomining aan te pakken.

The post Noorwegen wil geen Bitcoin mining meer vanwege energieverbruik appeared first on BLOX | Nieuws.