Noorwegen heeft recentelijk de intentie aangekondigd om een specifieke wet voor datacenters in te voeren, die gericht is op het versterken van de controle over de activiteiten in deze faciliteiten. Het primaire doel hierachter is het aanpakken van datacenters die cryptomining operaties huisvesten, aangezien deze bedrijfstak ongewenst is in het land.

De Noorse regering zal een wet voor datacenters invoeren die specifiek gericht is op het uitsluiten van cryptomijnbouw, welke als ongewenst wordt beschouwd. Minister van Digitalisering, Karianne Tung, legde uit dat de regering een wet zal voorstellen die registratie en andere gegevens van gebruikers van datacenters vereist. De wet zal exploitanten verplichten te onthullen wie de leiding heeft en welke diensten elk datacenter in Noorwegen aanbiedt.

Het eigenlijke doel van dit nieuwe wetsvoorstel is echter om bepaalde activiteiten, waaronder cryptomining, buiten Noorwegen te houden.

Digitaliseringsminister Karianne Tung – Energiminister Terje Aasland

Over cryptomining zei minister van Energie, Terje Aasland:

Dit gaat gepaard met grote uitstoot van broeikasgassen en is een voorbeeld van een type bedrijf dat we niet in Noorwegen willen.

Aasland verklaarde dat verschillende cryptominingoperators zich in het noorden van Noorwegen hebben gevestigd vanwege de lage energietarieven. Echter, hij benadrukte dat Noorwegen niet geïnteresseerd is in het faciliteren van deze acteurs die goedkope energie zoeken. “Zij zijn niet welkom in Noorwegen. Wij willen serieuze partijen die van belang zijn voor de samenleving, en de computerindustrie die de samenleving dient is belangrijk voor ons,” benadrukte hij.

Desondanks heeft Noorwegen de datacenterindustrie nog steeds nodig, maar een meer gecontroleerde. Dit is de mening van Tung, die gelooft dat de overheid intensieve controles op de datacenterindustrie moet instellen. “We moeten strenger zijn over wie we willen en wie niet”, verklaarde ze.

Noorwegen heeft eerder getracht de situatie rondom cryptomining in het land aan te pakken. In 2021 overwoog het land regelgeving te ondersteunen die cryptomining zou verbieden en probeerde het de belastingverlagingen die datacenters (inclusief cryptominingoperaties) ontvangen, terug te draaien.


The post Noorwegen introduceert wetgeving voor datacenters om cryptomining te beperken appeared first on Bitcoinmagazine.nl.