De spanning in de cryptomarkt neemt toe! De community is enkele uren verwijderd van een bijzonder aftelmoment: de bitcoin halving. Het is nog maar 90 blocken verwijderd van deze speciale dag.

Het exacte moment van deze halving van de block subsidie is lastig te voorspellen. Dat hang namelijk van een aantal variabelen af, waaronder voornamelijk de rekenkracht (en daarmee ook een groot stuk aan toeval en willekeurigheid). De halving gebeurt namelijk iedere 210.000 blocken. Dat valt samen met een periode van ongeveer vier jaar.

Aftellen: de bitcoin halving komt eraan

Met een gemiddelde (!) blocktijd van 10 minuten, kun je je indenken dat het met 90 blocken nog 900 minuten duurt. En dat is omgerekend dan weer 15 uur. Trek je dat door vanaf het moment van schrijven, dan is dat dus net na middernacht, pak hem beet rond 1 of 2 uur vannacht. Maar nogmaals: geen garanties!

Op zich is het een saai moment: Tick Tock, Next Block (tenzij er iets bijzonders gaat gebeuren met de rare sats en het Runes-protocol).

De halving slaat op de reductie van de block subsidie van 6,25 BTC naar 3,125 BTC per block (of dus: per ~ tien minuten). Dit is het mechanisme dat er samen met de mining difficulty adjustment ervoor zorgt dat we in het jaar 2140 op 21 miljoen bitcoin uitkomen.

Na de eerste halving in november 2012, daalde de block subsidie van 50 naar 25 BTC per blok. Daarna in juli 2016 daalde deze van 25 naar 12,5 BTC. De derde halving vond plaats in mei 2020, waardoor de blokbeloning met nog eens 50% werd verlaagd.

In Nederland zijn er een aantal feestjes gepland, waaronder twee in Amsterdam en één in Arnhem. Daarnaast zijn er ook menig livestreams gepland, waar bitcoiners met elkaar dit aftelmoment beleven.

Volg alle ontwikkelingen ook in ons Halving Livestream.


The post Nog maar 90 blocken tot de bitcoin halving! appeared first on Bitcoinmagazine.nl.