In de digitale valutawereld is een belangrijke mijlpaal bereikt: 93% van alle bitcoins is nu gemijnd. Dit laat slechts 7% van de totale voorraad van 21 miljoen bitcoins over, een feit dat de aandacht vestigt op de unieke schaarste-eigenschappen van deze cryptocurrency en de toekomstige implicaties voor de markt.

Sinds de introductie in 2009 door de mysterieuze Satoshi Nakamoto, is Bitcoin ontworpen met een vastgestelde limiet om inflatie te voorkomen. In tegenstelling tot fiatgeld, dat onbeperkt kan worden bijgedrukt door centrale banken, is de uitgifte van nieuwe bitcoins strikt gereguleerd door het netwerkprotocol zelf.

Een cruciaal element in de uitgifte van nieuwe bitcoins is het proces genaamd “halving”. Ongeveer elke vier jaar (210.000 blocks) wordt de beloning die bitcoin-miners ontvangen voor het toevoegen van een nieuw blok aan de blockchain gehalveerd. Dit betekent dat de toestroom van nieuwe bitcoins in de omloop geleidelijk afneemt. De volgende halving staat gepland voor 2024, en zal de beloning voor miners opnieuw halveren, waardoor de jaarlijkse toename van de bitcoinvoorraad verder vertraagt.

Deze halving-events zijn ontworpen om de inflatie van Bitcoin te beperken en om de munt een vorm van digitale schaarste te geven, vergelijkbaar met die van goud. Met elke halving neemt de inflatiesnelheid van Bitcoin af, wat theoretisch de waarde kan verhogen als de vraag naar bitcoins blijft groeien.

Staat van het netwerk

De prijs van bitcoin staat mometneel rond $35.370 op de grote cryptobeurzen.

Met een huidige marktkapitalisatie van $691 miljard blijft Bitcoin een dominante kracht in de markt, ondanks een daling van 48,70% van de all-time high (ATH) van $69.010, bereikt op 10 november 2021. Het is nu 727 dagen geleden sinds Bitcoin zijn piekwaarde bereikte.

De huidige prijs van Bitcoin vertaalt zich naar 2.827 satoshis per Amerikaanse dollar.

In een bredere context wordt Bitcoin nu geprijsd op 18,2 ounces goud, wat de voortdurende discussie over Bitcoin als ‘digitaal goud’ versterkt. Bitcoin’s marktkapitalisatie vertegenwoordigt 5,26% van de totale marktkapitalisatie van goud.


The post Nog Maar 7% van Bitcoin Voorraad te Minen: Wat Betekent Dit Voor de Toekomst? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.