Het is dag twee van Bitcoin Amsterdam en voor vandaag stond een interview met de Britse politicus Nigel Farage op het programma. Farage was van 2019 tot 2021 partijleider van de Brexit Party en heeft daarmee een sleutelrol gespeeld in de exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Dit is de perfecte plek

De eerste vraag stelt Nigel Farage aan Peter McCormack, bekend van de What Bitcoin Did podcast: “wat doe je op een Bitcoin conferentie?” Waarop Farage antwoord dat een Bitcoin conferentie voor hem in principe de beste plek is. “Bitcoiners zijn het niet eens met het beleid van centrale banken. Bitcoiners staan voor vrijheid, onafhankelijkheid en willen hun lot in eigen hand houden. Voor mij is dat de perfecte plek om te zijn”, aldus Farage.

Vrijheid en onafhankelijkheid zijn twee idealen die volledig in lijn zijn met het politieke verleden van Farage. Van 2006 tot 2009 en van 2010 tot 2016 stond Farage aan het hoofd van de UK Independence Party en daarna was hij het brein achter Brexit. Je hoeft het niet met de denkbeelden van Farage eens te zijn, maar het is duidelijk dat de begrippen vrijheid en onafhankelijkheid een belangrijke rol spelen in het leven van de politicus.

Bitcoin is waardeloos

Na de korte introductie duikt McCormack meteen de materie in met Farage en stelt hij het volgende: “Bitcoin is politiek gezien geen populair idee. We worden in verband gebracht met criminaliteit en de financiering van terrorisme, terwijl de meeste Bitcoiners alleen op zoek zijn naar vrijheid op het gebied van geld.” Waarmee hij doelt op een vorm van geld die niet bij te printen en die resistent is tegen censuur.

“Mijn vraag aan jou als expert op dit gebied is hoe het mogelijk is om landelijke steun te creëren voor een impopulair idee als Bitcoin”, aldus McCormack aan Farage. “Ieder nieuw idee zal in beginsel de status quo tegen zich in het harnas jagen. Zij hebben nu immers de macht en zitten niet te wachten op nieuwe ideeën die de verhoudingen kunnen veranderen”, zo antwoord Farage.

“Dat is precies wat Bitcoin doet. Kijk bijvoorbeeld naar hoe de Britse media Bitcoin behandelt. Het is alleen maar in het nieuws als de koers valt […] ook de gouverneur van de centrale bank roept dat Bitcoin waardeloos is, maar daarbij vergeet hij even zijn eigen fiatvaluta te noemen”, zo is Farage kritisch op de gevestigde orde.

Central Bank Digital Currencies zijn het grote gevaar

De grootste zorg van Nigel Farage op dit moment zijn Central Bank Digital Currencies, een project waar volgens hem vrijwel alle centrale banken ter wereld mee bezig zijn. Als het centrale banken lukt om dit voor elkaar te krijgen, dan ziet Farage dat als het einde van financiële vrijheid. Dat neemt niet weg dat Farage het idee heeft dat Bitcoin momenteel aan de winnende hand is.

“We kennen allemaal de quota van Mahatma Gandhi: ‘eerst negeren ze je, daarna lachen ze om je, daarna vallen ze je aan en daarna win je’, we zitten op dit moment in de fase dat Bitcoin van alle kanten wordt aangevallen”, aldus Farage, die ook Central Bank Digital Currencies ziet als een aanval op Bitcoin.

Farage is met zijn eigen nieuwsplatform GB News aanwezig bij Bitcoin Amsterdam. Naar eigen zeggen om zijn publiek van educatie te voorzien, maar ook omdat ze in de toekomst van Bitcoin geloven. “Je zult een BBC nieuws hier niet zo snel op het podium krijgen, maar wij zijn erbij omdat we dit belangrijk vinden en erin geloven”, aldus Farage over Bitcoin.

The post Nigel Farage op Bitcoin Amsterdam: ik geloof in een mooie toekomst voor Bitcoin appeared first on BLOX | Nieuws.