Bitcoin staat sinds enkele maanden weer in het middelpunt van het nieuws: nieuwe recordprijzen, de aanstaande halving, maar ook de stijgende vraag naar Ordinals. Binnenkort komt daar weer iets nieuws bij: Runes.

De zogenoemde Runes komen naar bitcoin vanaf het moment dat de halving van de block subsidie gaat plaatsvinden: rond 20 april.

Runes, wat zij dat?

Runes is een nieuw protocol van Casey Rodarmor, de bedenker van Ordinals. Door dit te bedenken, maakte de ontwikkelaar het mogelijk om NFT-achtige ‘inscripties’ op bitcoin te maken. Het zorgde voor een controverse: moeten we wel andere dingen dan geld in de blockchain bijhouden? De nieuwe Runes zullen deze discussies nog verder doen aanwakkeren.

Het Runes-protocol gaat verder waar de BRC-20 tokens waren gebleven. BRC-20 is een fungibele tokenstandaard. Het gebruikt niet Ordinals, maar je kunt dus hele nieuwe reeksen aan altcoins/shitcoins maken op bitcoin.

Ordinals zijn in zekere zin uniek: non-fungible. De ene token is anders dan de andere. Dat maakt het handig voor NFT’s of andere verzamelobjecten, die juist te onderscheiden moeten zijn van andere tokens. BRC-20’s en Runes zijn dat niet: elke token is inwisselbaar met een andere token.

Het belangrijkste verschil tussen Runes en BRC-20s is dat Runes een Unspent Transaction Output (UTXO)-model gebruikt. Dat is anders dan bijvoorbeeld Ethereum, dat draait om “accounts met balansen”.

Rodarmor heeft de lancering van Runes getimed op de halvering van Bitcoin. Dit betekent dat zowel het Runes-protocol als de verschillende ‘rune’-tokens die op het protocol worden gebouwd, live gaan wanneer bitcoin een blokhoogte van 840.000 bereikt. De verwachting is dat dit op 20 april zal gebeuren.


The post Nieuwe tokens op bitcoin gelanceerd met Runes tijdens halving appeared first on Bitcoinmagazine.nl.