Het Bitcoin netwerk staat in de media en de politiek steeds vaker onder druk vanwege het enorme energieverbruik. Vanuit de industrie zelf is nu een initiatief ontstaan om aan te tonen dat Bitcoin groener is dan je zou denken. Uit een nieuw rapport van de zogenaamde Bitcoin Mining Council blijkt zelfs dat het netwerk voor 59,5 procent op duurzame energie draait.

Energiemix Bitcoin steeds duurzamer

Ieder kwartaal publiceert de Bitcoin Mining Council nieuwe cijfers over de energiemix van Bitcoin. Dit kwartaal bestaat de energiemix van Bitcoin voor 59,5 procent uit duurzame energie. Dat cijfer ligt 6 procent hoger dan dat van het tweede kwartaal van 2021 en 2 procent hoger dan het eerste kwartaal van 2022. Verder voegt de Bitcoin Mining Council toe dat bitcoin mining met deze cijfers één van de meest duurzame industrieën ter wereld is.

Interessant is dat de leden van de Bitcoin Mining Council zelfs voor 66,8 procent op duurzame energie draaien. Op dit moment heeft deze groep van miners 50,5 procent van de totale hashrate in handen. Met die energiemix is het Bitcoin netwerk duurzamer dan onder andere Duitsland, Zuid-Korea, de Verenigde Staten en nog veel meer landen.

Bitcoin mining steeds efficiënter

Opvallend is ook dat bitcoin mining in het algemeen steeds efficiënter wordt. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021 is de hashrate met 137 procent gestegen, terwijl het energieverbruik slechts met 63 procent is toegenomen. Daarmee heeft het netwerk een efficiëntieslag van 46 procent geslagen. Meer details over de ontwikkelingen binnen de industrie werden gedeeld tijdens het YouTube-evenement van de Bitcoin Mining Council.

Tijdens dit evenement sprak voorzitter Michael Saylor over het feit dat bitcoin mining momenteel 5.814 procent efficiënter is dan acht jaar geleden. Daarnaast is bitcoin mining verantwoordelijk voor slechts 0,09 procent van de wereldwijde uitstoot van 348.000 kilogram aan CO2. Ook consumeert Bitcoin op dit moment slechts 0,15 procent van de wereldwijde energievoorraad.

Die cijfers grijpt Michael Saylor onder andere aan om te laten zien dat de vele claims over het Bitcoin netwerk niet juist zijn gebleken. In het verleden voorspelden mensen namelijk dat Bitcoin rond deze tijd alle energie op de wereld zou verbruiken. Tot op heden is dat – gezien de cijfers – duidelijk niet gebeurd. Mede vanwege het feit dat bitcoin mining steeds efficiënter wordt.

“Efficiëntieslagen voor 100 procent gefocust op energieconsumptie”

Marathon Digital CEO Fred Thiel geeft aan dat mining-efficiëntie onderdeel is van een “vicieuze cirkel” die de industrie “meer en meer efficiënt maakt.” In hetzelfde YouTube-evenement deelt Thiel verder dat de efficiëntieslagen van Marathon Digital voor 100 procent gefocust zijn op de energieconsumptie, omdat energie de grootste kostenpost is. “Als de energieprijzen stijgen, dan dwingt dat ons om efficiënter te worden”, aldus Fred Thiel.

Als de bitcoin koers stijgt, dan stijgt ook de vraag naar mining hardware, wat uiteindelijk de innovatie drijft. Langzaam maar zeker duwen de meer efficiënte machines de minder winstgevende apparaten de markt uit. Vanwege dat proces wordt de bitcoin mining industrie steeds efficiënter.

Die efficiëntieslagen van het Bitcoin netwerk komen op het moment dat zes Amerikaanse wetgevers, waaronder Elizabeth Warren, brieven aan de Environmental Protection Agency en de Energy Department hebben gestuurd. In die brieven staat het verzoek om mining-bedrijven in de Verenigde Staten te verplichten om te rapporteren over hun emissie en energiemix.

The post Nieuw rapport BMC: ‘Bitcoin netwerk draait voor 59,5 procent op duurzame energie’ appeared first on BTC Direct | Nieuws.