Zes uur lang ging de blockchain van Solana offline. Er konden geen transacties worden gedaan en de koers van SOL zakte in elkaar. Dit is niet de eerste keer dit jaar dat Solana onbetrouwbaar bleek. Wat is er aan de hand?

Verkeerde instelling nekt Solana

De storing werd veroorzaakt door een verkeerd ingestelde validator. De rol van validators is om de saldi en transacties te controleren. Door de verkeerde configuratie kon de blockchain van Solana geen transacties meer verwerken.

Solana vertakt door hard fork

Door de verkeerde configuratie maakte deze validator meerdere blokken tegelijkertijd, en dit betekent dat de blockchain zich begon te vertakken. Zie het als hoe tijdreizen wordt uitgelegd in Marvel, Back to the future of zoals Brian Griffin van Family Guy:

Normaal geen probleem voor Solana

‘Geen probleem op zich en iets dat het netwerk zou moeten afhandelen’ volgens validator Stakewiz op Twitter.

Dit zorgde er dus voor dat de blockchain meerdere vertakkingen kreeg omdat validators het niet eens konden worden over welke juist was. In de cryptowereld wordt dit een fork genoemd, normaal gesproken volgen alle validators de hoofd-fork en sterven de aftakkingen een stille dood, maar nu dus niet.

Op de een of andere manier konden validators niet terug schakelen van een aftakking naar de hoofd-fork.

Solana opnieuw opstarten

Uiteindelijk is besloten om het netwerk opnieuw op te starten vanaf blok 153139220. Alle validators zijn het er over eens dat dit het laatste, volledig goedgekeurde blok was. De transacties die na dat blok zijn uitgevoerd, zijn nietig verklaard.

Tijdens de storing deelde Solana Status instructies over hoe validators konden deelnemen aan de herstart. “Mainnet Beta Validators: volg de instructies voor het opnieuw opstarten van het cluster”, benadrukt Solana Status.

Veel storingen op netwerk Solana

Solana kreeg veel kritiek van de crypto-gemeenschap toen de storing plaatsvond, aangezien dit de tiende storing is sinds de oprichting van Solana, en de achtste van dit jaar.

In september 2021 ging het netwerk van Solana bijna 18 uur offline. Begin mei bevroor het ook ongeveer zeven uur totdat validators opnieuw startten en in juni ongeveer vier uur offline werd geslagen.

De koers van Solana dipte tijdens de laatste storing, maar dat ligt waarschijnlijk niet 100% aan de storing. Andere cryptocurrency koersen daalden tijdens dat moment namelijk ook.

Bron: BLOX

Begin augustus werd bekend dat er een aanval plaatsvond op Solana, waardoor meer dan 5000 wallets coins hebben verloren. Dit bleek uiteindelijk niet iets waar Solana iets aan kon doen, maar dit lag aan hoe de wallets van derde partijen zijn ingesteld.

Gebruikers van de wallets Phantom en Slope zeggen dat de tokens SOL, SPL en USDC uit hun wallets zijn verdwenen.

Met al deze slechte publiciteit maakt Solana het zichzelf wel lastig om ooit Ethereum van de troon te stoten.

The post Niet alweer: Solana blockchain stopt en waarde crypto daalt appeared first on BLOX | Nieuws.