De opkomst van NFT’s (Non-Fungible Tokens) heeft de manier waarop we digitale bezittingen bezitten en verhandelen veranderd. Deze tokens vertegenwoordigen digitale objecten, zoals kunstwerken, muziek en andere verzamelobjecten die uniek zijn. Er is een nieuwe trend in de NFT-wereld: leningen.

Of, voor een gebrek aan een betere Nederlandse vertaling, NFT’s worden gefinancialiseerd (sorry).Deze ontwikkeling wordt gedreven door verschillende factoren, waaronder de opkomst van innovatieve marktplaatsen en de wisselende mate van institutionele acceptatie.

NFT’s als onderpand voor leningen

Een van de belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied is het gebruik van NFT’s als onderpand voor leningen. Dit stelt NFT-eigenaren in staat om toegang te krijgen tot liquiditeit zonder hun activa te hoeven verkopen.

Er zijn op dit verschillende platformen die zich hiermee bezig houden, waaronder ParaSpace en NFTfi. ParaSpace is een sterke concurrent op de NFT-leningenmarkt en heeft een unieke functie: de onderpandkredietlijn. Deze stelt gebruikers in staat om liquiditeit te lenen of BNPL-aankopen (Buy Now, Pay Later) te doen door NFT’s of tokens als onderpand te gebruiken. ParaSpace heeft meer dan 75% marktaandeel.

Op alle platforms is het leenvolume bijna met factor drie gestegen vergeleken met vorig jaar, en ParaSpace NFTfi en x2y2 hebben hier het grootste aandeel in.

Wellicht dat als de hype weer terug is op de cryptomarkt, NFT’s in waarde stijgen, waardoor het aantrekkelijker wordt voor eigenaren om hun digitale verzamelobjecten als onderpand voor leningen te gebruiken.

Risico’s van leningen met NFT’s als onderpand

Het gebruik van NFT’s als onderpand brengt echter grote risico’s met zich mee. Kredietverstrekkers hebben het recht om beslag te leggen op het onderpand en het te liquideren in het geval van wanbetalingen.

Om het risico te minimaliseren, staan sommige uitleenplatforms alleen blue-chip-collecties toe als onderpand, omdat ze als minder riskant worden beschouwd vanwege hun gevestigde reputatie, hogere waarde en lagere volatiliteit. Denk bijvoorbeeld aan de Bored Ape Yacht Club-collectie, dit is momenteel het beste onderpand op alle uitleenplatforms op basis van het cumulatieve leenvolume over de afgelopen zes maanden.

Hoewel NFT-leningen zich in de beginfase bevinden, zouden ze in de toekomst de weg kunnen effenen voor nieuwe vormen van op NFT gebaseerde financiële instrumenten, zoals verzekerde activa, fractioneel eigendom en wellicht kan de belofte van security tokens eindelijk worden ingelost.

Wisselende mate van institutionele acceptatie

De opkomst van NFT’s heeft geleid tot een wisselende mate van institutionele acceptatie. Sommige grote bedrijven hebben de waarde van NFT’s erkend en zijn begonnen met het experimenteren met de technologie. Zo heeft Nike onlangs aangekondigd dat het van plan is om NFT’s te gaan uitgeven die zijn gekoppeld aan fysieke sneakers. Deze NFT’s zouden eigenaren in staat stellen om hun bezit van de sneakers te bewijzen en mogelijk toegang te geven tot exclusieve content of evenementen.

Alle data uit dit artikel is afkomstig van dashboards van Dune Research.

The post NFT’s als onderpand voor leningen: dit is wat je moet weten over de nieuwste hype appeared first on BLOX | Nieuws.