Cryptobank Nexo eist $3 miljard aan schadevergoeding van Bulgarije. De reden hiervoor is een afgebroken strafrechtelijk onderzoek. Volgens het bedrijf heeft dit plannen voor het openen van een vestiging in de Verenigde Staten in de weg gestaan, net als een Amerikaanse beursnotering en een sponsordeal met een voetbalteam,

Dit blijkt allemaal in te zien uit juridische documenten, waarover Reuters vervolgens weer bericht. Nexo AG, een Zwitserse divisie van het op de Kaaimaneilanden gevestigde Nexo Capital, beweert dat het lopende onderzoek de reputatie van Nexo heeft aangetast.

Ook zou het waarde voor aandeelhouders hebben vernietigd. Het document is ingediend bij het International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID) van de Wereldbank.

Het in Washington gevestigde ICSID, een internationale arbitrage-instelling die geschillen tussen internationale investeerders en staten behandelt, heeft de zaak op 18 januari geregistreerd. Een woordvoerder bevestigt het nieuws (vooralsnog) niet.

Het Bulgaarse ministerie van Financiën deelt wel dat ze een arbitrage-verzoek hadden ontvangen van de ICSID. Het Openbaar Ministerie, tevens verweerder in de zaak, heeft niet gereageerd op verzoek om commentaar.

Bulgaarse aanklagers startten in januari 2023 een onderzoek naar Nexo AG, waarbij kantoren in Sofia werden binnengevallen. De oprichters werden aangeklaagd voor computerfraude en het witwassen van geld.

De zaak is vorige maand laten vallen wegens gebrek aan bewijs. Nexo zegt nu schade te hebben geleden door deze ontwikkelingen. Reuters heeft dat niet kunnen verifiëren.


The post Nexo wil $3 miljard zien van Bulgarije na “schade” door strafrechtelijk onderzoek appeared first on Bitcoinmagazine.nl.