De Bitcoin koers staat op het moment van schrijven op 20.740 dollar en er zijn bijna 39.000 Bitcoin automaten op de wereld. Dit was negen jaar geleden wel anders. Toen verscheen de eerste Bitcoin ATM ooit in Vancouver, Canada. Je kocht destijds één munt voor 199 dollar. Hoe is dit begonnen en hoe populair zijn ze nog?

Hoe werkt een Bitcoin automaat?

Als je al weet wat Bitcoin automaten zijn, kan je meteen door naar het volgende kopje. Zo niet: Bitcoin automaten, of Bitcoin ATM’s, zijn automaten die ervoor zorgen dat mensen op een simpele manier Bitcoin kunnen kopen. Je kan er makkelijk eentje opzoeken in de buurt, er naartoe lopen en zo je Bitcoin kopen. In Nederland heb je er welgeteld 20, waarvan 10 in Rotterdam en Amsterdam.

Om via zo’n automaat Bitcoin te kopen, moet je een wallet hebben. Je kan geld in de automaat doen, waarna een transactie wordt uitgevoerd. Vervolgens zijn de aangekochte munten zichtbaar in je wallet. Zo’n automaat is dus eigenlijk een soort fysieke broker. Interessant om dus eens 9 jaar terug te kijken waar deze automaten nu staan in de Bitcoin-samenleving.

38.804 automaten

Of je destijds al je eerste crypto kocht, of dat je dit jaar pas bij crypto komt kijken, maakt niet uit. Het is nog steeds interessant om de ontwikkelingen te bekijken die deze automaten in het verleden hebben doorgemaakt. Ze kunnen wellicht wat zeggen over de groeiende adoptie die Bitcoin doormaakt.

Deze automaten schoten eerder namelijk als paddenstoelen uit de grond, maar er is sinds dit jaar ook een plotselinge afname merkbaar. Negen jaar nadat de eerste Bitcoin ATM werd neergezet in Canada, is het netwerk gegroeid tot maar liefst 38.804. Deze data zijn te bekijken op de ‘Coin ATM Radar’, een website die alle gegevens bijhoudt van Bitcoin automaten ter wereld. Maar neemt dit aantal niet ook net zo snel weer af?

Eerste week van de Bitcoin ATM

We nemen een kijkje in de eerste week van de allereerste Bitcoin automaat. De crypto ATM zag destijds 348 transacties in één week, met een totaal van zo’n 100.000 verhandelde dollars.

Als de eerste klanten van deze automaat hun Bitcoins nog steeds hebben, hebben zij samen een portfolio van meer dan 800 miljoen dollar. Geen Elon Musk-bedragen, maar nog steeds een lekker zakcentje.

Op dit moment, negen jaar nadat de eerste automaat in werking trad, is de eerste crypto ATM waarschijnlijk weggehaald. Dit heeft meestal verschillende redenen. De automaten kunnen we verouderd zijn, maar dit is niet de enige reden.

Waar staan de automaten?

Zoals Mr. Bitcoin (echte naam: Martijn Wismeijer) in een interview met BLOX zei, komt het ook vaker voor dat deze automaten niet meer in de richtlijnen van de anti-witwasrichtlijnen en de Know Your Customer (KYC) procedures passen. Hij noemde Nederland destijds het meest waardeloze land voor Bitcoin automaten, en heeft zelf het grootste deel van zijn bedrijf in de VS.

Deze verschuiving van automaten naar de VS is opmerkelijk, maar Amerikaanse bedrijven en inwoners hebben daar blijkbaar erg veel aan deze automaten gehad. Bijna 88% van het wereldwijde aanbod van crypto-automaten staat in de Verenigde Staten, en daarnaast zijn zij verantwoordelijk voor 90% van alle krediet van nieuw geïnstalleerde automaten (van de afgelopen maanden). Je kunt dus wel stellen dat de VS – in tegenstelling tot Nederland – het minst waardeloze land is voor Bitcoin automaten.

Het aantal neemt wereldwijd af

Elke maand, sinds het bestaan van de allereerste automaat, nam het aantal van Bitcoin automaten toe. Maar nu, 9 jaar later, is er voor de allereerste keer een afname zichtbaar. Het aantal automaten stond in augustus op 38.759, en is in september gedaald naar 38.458; een kleine daling van 0,8 procent, maar toch apart. Dit kunnen we zien in de grafiek van Coin ATM Radar.

BRON: coinatmradar

Er zijn verschillende redenen hiervoor, maar helaas kunnen we de data niet zo specifiek inzien. Het kan namelijk ook wijzen op een afname in de interesse van Bitcoin, maar dat hoeft niet. Mensen kunnen tegenwoordig heel erg makkelijk aan Bitcoin komen. Daar is haast geen automaat meer voor nodig, want een actieve internetverbinding is vaak al genoeg.

Automaten-markt groeit nog tot half miljard in 5 jaar

Als we kijken naar de data van Research and Markets, zou de daling aan automaten niet lang duren. Toen het onderzoek uitkwam werd er geschat dat de Bitcoin automaten in zijn geheel 46,4 miljoen dollar waard waren. Zij denken dat deze sector in de komende 5 jaar met nog meer dan 10 keer zal groeien tot 472 miljoen dollar; een gigantische stijging, maar waarom?

De voornaamste reden dat deze automaten zo hard gaan groeien, zijn een groeiend aantal internationale overboekingen in ontwikkelingslanden, fluctuerende wetgeving en een toename van installaties van ATMs over de hele wereld.

Hoe betrouwbaar is deze informatie?

Het onderzoek onderbouwde de inzichten met diepe kwalitatieve analyses en verifieerbare data om voorspellingen over de totale omvang van de markt te doen. Hierbij zijn onder andere interviews, enquêtes en observaties van marktparticipanten gebruikt.

Ondanks dat de toekomst onzeker is en er inmiddels een mindere maand is geweest voor de automaten, is deze positieve voorspelling maar één van de weinige onderzoeken hiernaar. De toekomst moet uitwijzen of het bureau gelijk heeft. Tot nu toe is die éne mindere maand ook de enige mindere maand geweest.

Waarschuwingen van de FBI

Alhoewel het aantal Bitcoin ATMs de afgelopen 9 jaar flink gegroeid is, is de manier van hacken ook steeds sluwer geworden. De FBI waarschuwde afgelopen maand nog voorvoor scams, door middel van deze crypto ATMs, genaamd ‘varkens slachting’. Dit is een vorm van oplichting waarbij fraudeurs hun slachtoffers verleiden, terwijl ze zich voor doen als crypto handelaren.

Ze lijken erg succesvol aangezien ze neppe winstpercentages laten zien, maar de realiteit zit anders in elkaar. De scammers leggen volgens de FBI vaak contact via sociale media of datingapps. Ze doen zich vervolgens voor als verloren contacten van het slachtoffer, of als een potentiële vriend. Ook komt het voor dat de fraudeurs voor lange tijd een romantisch partner spelen.

Het hoofddoel is om het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. Die wordt vervolgens “door het investeringsproces gecoacht en door de fraudeurs aangemoedigd om voortdurend geld te storten”, zo luidt de verklaring van de FBI. Het storten gebeurt dus via zulk soort automaten; dus vertrouw nooit zomaar iedereen die zegt dat je via deze automaten geld over moet boeken.

Waar gaat de markt naartoe?

Hoewel er nog steeds scams rondgaan om mensen via deze automaten van hun crypto te beroven, hoeven ze niet per sé slecht te zijn. Ondanks dat de automaten in ons land niet zo populair zijn, blijven Bitcoin ATMs een simpele manier van kopen voor mensen in de VS.

Mr. Bitcoin zei in het interview met BLOX dat deze markt zal gaan verschuiven naar Zuid-Amerika. Hij denkt dat de markt in de VS inmiddels verzadigd is, en dat er grote kansen liggen in Spaanstalige landen. Hoewel er mooie en slechte ontwikkelingen plaatsvinden omtrent deze aparte apparaten, is het einde in ieder geval nog niet in zicht.

Bitcoin is zelf pas 13 jaar oud, terwijl de automaten 9 jaar oud zijn. Ze gaan samen dus al voor lange tijd mee. In negen jaar is er veel veranderd, zowel qua Bitcoin koers als wereldwijde adoptie. Bitcoin heeft zich keer op keer bewezen, en dat geldt dat ook voor de automaten. Na al deze jaren ongelofelijke groei kan je er vanuit gaan dat – ondanks een half miljard in 5 jaar heftig klinkt – het aantal automaten nauwelijks zal dalen.

The post Negen jaar Bitcoin automaten: wat moet je hierover weten? appeared first on BLOX | Nieuws.