Lange tijd bewoog Bitcoin mee met de aandelenmarkt. Stegen aandelen? Dan steeg Bitcoin. Niet meer. Bitcoin lijkt zich lost te koppelen van Amerikaanse aandelen.

Bitcoin koers en correlatie

De verbondenheid tussen de Bitcoin koers en aandelen noemen we correlatie. De correlatie tussen de twee kan je vatten in een getal. Maar een getal is maar een getal en zegt niets over de trends, maar alleen maar over vandaag.

Daarom kijken we naar de gemiddelde correlatie van de afgelopen 90 dagen tussen de Bitcoin koers en de aandelenmarkt.

Aandelen en Bitcoin bijna 0

BlockScholes heeft hier een mooie grafiek van gemaakt. De afkortingen staan voor:

  • AGG: obligaties
  • DXY: dollar
  • ETH: Ethereum
  • GLD: goud
  • NDX: Nasdaq
  • SPX: S&P500

Deze grafiek bekijkt de veranderingen van de Bitcoin koers in de voorgaande 90 dagen en vergelijkt de correlatie met de veranderingen van de andere assets. De correlatie met de Nasdaq en de S&P500 zijn gedaald tot bijna nul.

‘De correlatie bevindt zich nu op het laagste niveau sinds juli 2021, toen BTC tussen zijn dubbele pieken in april en november zat,’ zegt Andrew Melville, onderzoeksanalist bij BlockScholes. ‘De daling van de correlatie is het gevolg van het feit dat beide activa de verliezen hebben ingehaald die ze tijdens de verkrappingscyclus van vorig jaar hebben opgelopen.’

Wat betekent lage correlatie voor Bitcoin beleggers?

Als de correlatie tussen Bitcoin en aandelen daalt, kan het gunstig zijn voor beleggers die een gediversifieerde portefeuille willen opbouwen. Een lage correlatie betekent dat de prijzen van Bitcoin en aandelen mogelijk onafhankelijker van elkaar bewegen, waardoor beleggers de risico’s kunnen spreiden en blootstelling aan verschillende markten kunnen hebben.

Aan de andere kant maakt een lage correlatie het moeilijker voor beleggers om voorspellingen te doen over de marktbewegingen. Als de correlatie tussen Bitcoin en aandelen hoog is, kunnen beleggers patronen of trends in de ene markt gebruiken om de andere markt te voorspellen.

Een lagere correlatie kan echter de voorspelbaarheid verminderen en het analyseren van de markten complexer maken.

The post Nauwelijks verband tussen Bitcoin (BTC) en Amerikaanse aandelenmarkt appeared first on BLOX | Nieuws.