Het moederbedrijf van Google, Alphabet Inc, zegt dat het van plan is om 12.000 banen te schrappen om de operatie winstgevend te houden. Hiermee zou het totale personeelsbestand van Alphabet met 6 procent slinken en is er sprake van de grootste ontslagronde ooit bij het moederbedrijf van Google. De ellende op de techmarkt is nog niet voorbij en de grote vraag is natuurlijk wat dit betekent voor Bitcoin.

Recessie op komst?

Vorige jaar kende de Verenigde Staten officieel al twee achtereenvolgende kwartalen van economische krimp. In de economische handboeken komt dat overeen met de definitie van een recessie, maar we moeten toegeven dat die definitie wel heel beperkt is. Er kan natuurlijk van alles ten grondslag liggen aan die twee achtereenvolgende kwartalen van economische krimp en het jaar 2022 is wel geëindigd met een indrukwekkende groei.

Als er al sprake was van een recessie, dan was die in ieder geval niet indrukwekkend en heel kort. Wat dat betreft lijkt het nog te vroeg om de huidige of afgelopen periode zo te bestempelen. Aan de andere kant kunnen we niet zeggen dat de boel momenteel alweer helemaal hersteld is.

Bitcoin en de rest van de financiële markten zijn het jaar 2023 goed begonnen, maar het moederbedrijf van Google moet nu wel weer 12.000 mensen ontslaan. Dat is een patroon dat we het afgelopen jaar ook bij de crypto-industrie zagen. Met name beursplatforms en miners moesten afscheid nemen van een significant deel van het personeel.

Geen goede ontwikkeling

Wat dat betreft is het allesbehalve een goede ontwikkeling dat Google zoveel mensen moet ontslaan. Het kan zijn dat ze dit doen om de operationele kosten nu al te beperken, maar wellicht voorzien ze juist een pittige periode voor de economie. Dat laatste is heel goed mogelijk, omdat de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) de rente vorig jaar verhoogde van 0,25 procent in maart 2022 naar 4,50 procent in december van het afgelopen jaar.

De opgetelde renteverhoging van 4,25 procent in extreem korte tijd maakt dat veel economen verwachten dat we nog een zware periode voor de boeg hebben. Je kunt een economie immers niet een decennium gewend laten raken aan extreem lage rentes en vervolgens verwachten dat je zonder schade de rente een schop omhoog kunt geven.

Het duurt even voordat individuen, bedrijven en zelfs overheden hun leningen moeten herfinancieren, maar met het verstrijken van de tijd worden dat er steeds meer. Hoe meer partijen die rente van ruim 4,50 procent moeten dragen, hoe meer de druk op de economie toeneemt. In die zin is het nog maar afwachten hoe de economie reageert en Google lijkt zich daar nu op voor te bereiden.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Alles bij elkaar kunnen we concluderen dat de kans aanwezig is dat we de komende maanden in een recessie verzanden. Bitcoin heeft in zijn levensloop nog nooit een recessie meegemaakt. In principe is het geboren in de wereldwijde financiële crisis van 2008, maar daarna is het op papier alleen maar voor de wind gegaan met de wereldeconomie. Nu komen we in een periode waarin het wellicht wat lastiger wordt en dat kan voor Bitcoin weleens heel interessant zijn.

Dit kan het moment zijn waarop Bitcoin zich bewijst als een alternatief voor goud als beschermingsmiddel in tijden van economische rampspoed. Normaal gesproken vluchten mensen in tijden van economische ellende richting goud, omdat het edelmetaal zich niets aantrekt van de buitenwereld. Als de economie in elkaar dondert, dan blijft een klomp goud precies hetzelfde en dat kunnen we natuurlijk niet zeggen van een bedrijf. Spannende tijden in aantocht voor Bitcoin dus!

The post Moederbedrijf Google moet 12.000 mensen ontslaan, is er een recessie op komst? appeared first on BLOX | Nieuws.