De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft het in Singapore gevestigde Terraform Labs en oprichter Kwon Do-hyung aangeklaagd voor het oplichten van beleggers. Volgens de SEC is er fraude gepleegd met crypto ter waarde van meerdere miljarden dollars.

Fraude door valse en misleidende verklaringen

In de aanklacht van de SEC staat:

‘We beweren dat Terraform en Do Kwon het publiek niet hebben voorzien van volledige, eerlijke en waarheidsgetrouwe openbaarmaking zoals vereist voor een groot aantal crypto-activa-effecten, met name voor LUNA en Terra USD.’

Gary Gensler, voorzitter van de financiële waakhond gaat verder: ‘We beweren ook dat ze fraude hebben gepleegd door valse en misleidende verklaringen te herhalen om vertrouwen op te bouwen voordat ze verwoestende verliezen voor investeerders veroorzaakten.’

De SEC zegt dat Kwon en Terraform miljarden hebben opgehaald door het ongeoorloofd aanbieden en verkopen van crypto, waaronder de TerraUSD algoritmische stablecoin en mAssets, tokens die de prijs van in de VS gevestigde aandelen weerspiegelen.

Ecosysteem Terra blijkt misleiding

Verder valt in de aanklacht te lezen dat Terraform en Kwon investeerders hebben misleid door te zeggen dat een populaire mobiele betalingstoepassing in Zuid-Korea Terra-blockchain gebruikte om waarde toe te voegen aan de LUNA-cryptocurrency.

In het bijbehorende persbericht wordt Gurbit S. Grewal, directeur handhaving bij de SEC geciteerd:

‘Zoals beweerd in onze klacht, was het Terraform-ecosysteem noch gedecentraliseerd, noch financieel. Het was gewoon een fraude ondersteund door een zogenaamde algoritmische “stablecoin” – waarvan de prijs werd gecontroleerd door de beklaagden, niet door een code.’

Terraform promootte zijn stablecoin UST als middel om passief inkomen mee te verdienen en betaalde tot 20% rente via het uitleenprotocol Anchor.

Op 12 mei 2022 beginnen de problemen. De koersen van de cryptomarkt daalden al een tijdje en TerraLabs kon dit niet meer bijhouden.

Meltdown van crypto koers

De stablecoin TerraUSD daalt tot 35 cent en de bijbehorende token LUNA, bedoeld om de prijs van TerraUSD te stabiliseren, daalt snel van 80 dollar naar 10 cent. Iedereen probeert zo snel mogelijk van LUNA en TerraUSD af te komen waardoor de koersen nog harder dalen.

Een ware meltdown speelt zich af voor onze ogen en oprichter Do Kwon krijgt een arrestatiebevel aan zijn broek.

Wie is Do Kwon?

Do Kwon is een Zuid-Koreaanse ondernemer en een van de oprichters van Terraform Labs, een blockchainbedrijf dat decentrale financiële infrastructuur bouwde op het Cosmos-netwerk.

Kwon is berucht om zijn werk in de blockchain-industrie, met name op het gebied van gedecentraliseerde financiën. Hij is ook de bedenker van de stablecoin TerraUSD, die is ontworpen om een stabiele waarde te behouden ten opzichte van de Amerikaanse dollar middels algoritmes.

Voor de oprichting van Terraform Labs werkte Kwon als software-ingenieur bij Microsoft en als productmanager bij het mobiele gamingbedrijf Nexon. Kwon heeft een diploma in informatica van de Universiteit van Washington in Seattle.

Hij schijnt nu in Servië te wonen. Vorige week vertelden Zuid-Koreaanse aanklagers dat de Servische autoriteiten ermee hebben ingestemd actief mee te werken aan het onderzoek en de oppakken van Kwon.

Het is niet de eerste keer dat Do Kwon op de huid wordt gezeten door de politie. In juli 2022 hebben de Zuid-Koreaanse autoriteiten naar verluidt een inval gedaan in de kantoren van Kwon in Seoul en zijn ze een onderzoek gestart naar TFL, het bedrijf achter de Terra stablecoin.

The post Miljarden dollars verdwenen, Amerikanen klagen oprichter Terra Luna aan voor fraude appeared first on BLOX | Nieuws.