Een veelgebruikt argument tegen crypto, is dat het nog niet genoeg geaccepteerd wordt als betaalmiddel. In Nederland zijn er een paar plekken waar je met crypto kan betalen, maar in Kroatië gaat het al verder dan dat. Je kunt hier al sinds december met crypto betalen bij de grootste supermarktketen in het land: de Konzum.

9 verschillende cryptocurrency’s

Stel dat je bij de Albert Heijn je boodschappen kan afrekenen met crypto. Je loopt naar de kassa, selecteert BTC in plaats van pin, en rekent af met je sats. Dit zou een droom zijn voor menig crypto fanaat in ons land.

In Kroatië is dit al een gewoonte, aangezien je al 8 maanden lang bij de grootste supermarktketen van het land met crypto kan betalen. Konzum besloot deze optie in 2021 toe te voegen bij het afrekenen. Sinds december kan je bij Konzum betalen met negen verschillende cryptocurrency’s: bitcoin (BTC), ether (ETH), bitcoin cash (BCH), EOS, DAI, ripple (XRP), stellar lumen (XLM), tether (USDT) en USDC. En dat zonder bijkomende kosten.

De keten werkt voor deze betalingen samen met het Kroatische cryptobedrijf Electrocoin. Dit bedrijf heeft de keten geholpen om cryptobetalingen naar alle fysieke winkels in heel Kroatië te brengen. En dat werkt prima, als we de directeur zakelijke toepassingen van Konzum mogen geloven.

Stijgende trend in cryptobetalingen

Ondanks dat je misschien kan denken dat de bearmarkt slecht is voor crypto, geniet Kroatië juist van de groeiende adoptie van cryptocurrency’s – zelfs ondanks de aanhoudende cryptowinter, aldus Konzum’s directeur zakelijke toepassingen Ines Barbir. Zij hield een interview met CoinTelegraph over de resultaten van deze betalingen tot nu toe.

Barbir vertelde dat Konzum een stijgende trend ziet voor dit type betalingen. De keten heeft dit zelfs uitgebreid naar zelfkassa’s in fysieke pilotwinkels. Iets wat ook niet verkeerd zou staan bij de appie om de hoek.

“Ongeacht de bearmarkt zijn we tevreden met de interesse die blijft groeien. De algemene interesse in cryptocurrency-betalingen blijft gestaag toenemen, evenals de interesse voor de implementatie van cryptocurrency-betalingen in Kroatië.”

Deze interesse zal misschien nog verder groeien wanneer Kroatië overstapt van kuna’s naar euro’s. Het land zal binnenkort een hybride vorm aannemen, waarbij het beide munten accepteert, maar op 1 januari 2023 stapt het land volledig om naar euro’s.

Niet helemaal transparant

De vertegenwoordiger van Konzum kon helaas niet vertellen hoeveel de exacte groei was, wat natuurlijk niet helpt bij de geloofwaardigheid. Ze noemde vervolgens ook nog enige onzekerheid rond cryptobetalingen: “Dat komt vooral door de onzekerheid en het wantrouwen in nieuwe technologieën, maar ook door de staat van regulering van de crypto-industrie.”

Dat laatste is natuurlijk wel een puntje, aangezien de cryptomarkt flink kan veranderen als er meer gereguleerd wordt. Toch is het het mooi om te zien dat een keten zo groot als Konzum (700 fysieke winkels) crypto kan accepteren als betaalmiddel. Mocht je dus nog op vakantie gaan naar Kroatië, vergeet niet – net als deze auteur – dat het mogelijk is om crypto betalingen te doen bij deze keten.

The post Met crypto betalen in supermarkten? In Kroatië gaat dit al maanden goed appeared first on BTC Direct | Nieuws.