Fidelity Investments is van plan om zijn ruim 34 miljoen klanten toegang te geven tot de handel in bitcoin. Dat is groot nieuws, omdat Fidelity tot de grootste vermogensbeheerders ter wereld behoort. Fidelity beheert namelijk 4,44 biljoen euro aan vermogen, waarmee het alleen BlackRock (~10 biljoen), Charles Schwab (8 biljoen) en Vanguard (7,1 biljoen) voor zich moet dulden.

Fidelity en bitcoin

De plannen om de 34,4 miljoen individuele accounts op zijn platform toegang te geven tot de handel in bitcoin is niet het eerste wapenfeit van Fidelity in de industrie. In 2018 opende het namelijk al de deuren naar bitcoin voor hedgefondsen en institutionele beleggers op het platform. Daarnaast maakte het eerder dit jaar bekend voor corporate-klanten de mogelijkheid te bieden om een deel van de pensioenpotten in bitcoin te investeren.

Fidelity loopt al lang mee in de crypto-industrie. Het schijnt dat CEO Abigail Johnson tien jaar geleden al wekelijkse discussies organiseerde over bitcoin en crypto. Op basis daarvan mag het ook geen verrassing zijn dat Fidelity in 2015 begon met het minen van bitcoin. Grappig is dat Fidelity-medewerkers ook al jaren hun lunch of koffie kunnen afrekenen met bitcoin in de kantine van de vermogensbeheerder.

Het is duidelijk dat Fidelity al vanaf de beginjaren van bitcoin potentie zag in de technologie. Later is het bedrijf ook begonnen met het minen van ethereum, maar de focus ligt nu duidelijk op bitcoin. Dat is immers een gevestigde naam en volgens Fidelity het digitale goud van de industrie.

Het gaat om geruchten

Laat duidelijk zijn dat de grootse plannen van Fidelity vooralsnog geruchten zijn. Fidelity zelf heeft deze plannen nog niet met zijn klanten gedeeld. De verwachting is dat iedere stap die het richting bitcoin zet met veel belangstelling wordt gevolgd vanuit Washington, het politieke centrum van de Verenigde Staten. Ook de aankondiging van eerder dit jaar, over het opnemen van bitcoin in Amerikaanse pensioenpotten, werd namelijk kritisch ontvangen in Washington.

Verschillende Amerikaanse senatoren hebben na die aankondiging hun twijfels uitgesproken over het plan. Met name de volatiliteit van bitcoin werd hierbij genoemd als een risicofactor. Ergens is dat logisch, gezien het door de volatiliteit van bitcoin risicovol kan zijn om daar je pensioen in te investeren. Zeker als je op relatief korte termijn met pensioen wil. Aan de andere kant is het mogelijk om met de volatiliteit rekening te houden. De mogelijkheid om in bitcoin te investeren betekent immers niet dat iedereen meteen zijn volledige pensioen in bitcoin stopt.

Michael Saylor is enthousiast

Het mag geen verrassing zijn dat MicroStrategy topman Michael Saylor enthousiast is over het gerucht dat Fidelity bitcoin wil introduceren bij zijn ruim 34 miljoen klanten. MicroStrategy heeft op moment van schrijven 129.699 bitcoin op de balans staan. Als Fidelity deze plannen inderdaad doorzet, dan is het goed mogelijk dat er een behoorlijke hoeveelheid kapitaal richting bitcoin stroomt, wat alleen maar positief kan zijn voor de koers.

Wat dat betreft kan dit nieuws alleen maar goed uitpakken voor bitcoiners. Uiteindelijk moet nog maar blijken of de woorden van Mike Novogratz, zie de eerste tweet in het artikel, waarheid blijken. “Eén vogeltje fluisterde in mijn oor dat Fidelity zijn retail-klanten binnenkort richting bitcoin duwt”, zo sprak Novogratz tijdens de SALT conferentie. Dat klinkt allemaal nog niet heel zeker, maar hier moeten we het voorlopig mee doen.

The post ‘Mega-vermogensbeheerder Fidelity van plan om 34 miljoen klanten te introduceren aan bitcoin’ appeared first on BLOX | Nieuws.